Εκπαίδευση
Π.Αντωνόπουλος, Α.Μπαχτή, Β.Ρέππα, Ντ.Ρέππα
Η αύξηση του ωραρίου φέρνει 13.000 απολύσεις
Εξαφάνισαν 10.000 τμήματα δημοτικών και νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα
Σε ευθεία επίθεση στην επαίδευση και τους εκπαιδευτικούς προχώρησε η κυβέρνηση λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα. Με δύο νομθετήματα και μία προειδοποίηση σκιαγράφησε τη νέα κατάσταση που θα επικρατεί από το Σεπτέμβριο του 2013 στο δημόσιο σχολείο αν όλα αυτά περάσουν.
Σίγουρα, 10.000 αναπληρωτές δεν θα δουν την πόρτα των σχολείων, άλλοι 10.000-15.000 μόνιμων επαιδευτικών θα οδηγηθούν σε αναγκαστικές μεταθέσεις το επόμενο δίχρονο και αρκετοί στην απόλυση, οι διορισμοί θα καταργηθουν ενώ χιλιάδες μαθητές θα αναζητούν σχολείο γιατί στο σχολείο τους δεν θα υπάρχει πια θέση.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προχωρά με μεγάλη ταχύτητα το σχέδιό της για την αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, με προμετωπίδα σε αυτή τη φάση, τη βίαιη εξάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου. Το σχολείο της αγοράς δείχνει το αποκρουστικό πρόσωπό του σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Το σχέδιο είναι μελετημένο και ξετυλίγεται γοργά. Με την απόφασή της η κυβέρνηση να αυξήσει το ωράριο των καθηγητών κατά δύο ώρες την εβδομάδα, στην ουσιά υπέγραψε την απόλυση 13.000 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας (αναπληρωτών και μονίμων) μια και τους κατέστησε με τον τρόπο αυτό χωρίς αντικείμενο εργασίας. Ειδικά, ορισμένες ειδικότητες θα βρεθούν κυριολεκτικά να μην μπορούν να καλύψουν το ωράριό τους όχι γιατί δεν το επιθυμούν αλλά γιατί δεν θα περισσύουν ώρες. Παρόμοιο είναι και το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Αναδημοσίευση από το ΠΡΙΝ 4/5/2013
, ΠΡΙΝ