“Συμφωνίες ιστορικού χαρακτήρα απαιτούν συστηματική προεργασία που έχει γίνει ήδη”, τόνισε ο μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6.

Αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, ενδεχομένως με κάποιες αλλαγές, εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις από την πλευρά της ανέφερε: “Συμφωνίες ιστορικού χαρακτήρα απαιτούν συστηματική προεργασία που έχει γίνει ήδη. Απαιτούν και συναίνεση. Οι διαφωνίες θα καταγραφούν, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάτι που να ακυρώσει την προσπάθεια. Είναι ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές μετά από δημιουργική κριτική. Ο,τιδήποτε βελτιώνει τη συμφωνία θα γίνει δεκτό”. “Ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας -συνέχισε- είναι μια διαδικασία που ενισχύει τη διακριτότητα του κάθε μέρους. Η πορεία θα συνεχιστεί”.

Για τη μη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο διάλογο ανέφερε ότι “η συζήτηση αφορούσε την Εκκλησία της Ελλάδος, μετά θα δούμε το θέμα της Κρήτης, των “νέων χωρών” και την άποψη του Οικουμενικού Πατριάρχη”.

Σε σχέση με την εκκλησιαστική περιουσία είπε ότι “έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα ενδεχόμενα προβλήματα που έχει κάθε κομμάτι. Εχουν δεχτεί να μπουν στη διαδικασία καταγραφής 23 μητροπόλεις. Προχωράμε και έχει δοθεί ένα μικρό ποσό για τις τεχνικές προδιαγραφές της καταγραφής. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η συγκρότηση του ενιαίου ταμείου”.

Οπως σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, η συμφωνία προβλέπει ότι “η θα υλοποιηθούν όλα ή τίποτα”.

Κατά την άποψή του, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση κατοχυρώνεται η θρησκευτική ουδετερότητα.

Σε ερώτηση για το πάρτυ του στη Φιλοσοφική ανέφερε ότι “πρέπει να πάρουν την ευθύνη τους οι πανεπιστημιακές αρχές. Οι αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών έχουν δείξει αξιοθαύμαστη ψυχραιμία. Οταν υπάρχει κακούργημα παρεμβαίνει η αστυνομία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ θα παρακαλούσα όλους να αποχωρήσουν για να μπορέσει να λειτουργήσει η σχολή. Οτιδήποτε διαταράσσει την ακαδημαϊκή κανονικότητα και δεν προέρχεται από δημοκρατικές διαδικασίες είναι αντίπαλός μας”.

 

 

 

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ