Φίλης: Η κυβέρνηση στέλνει 20.000 νέους από τα ΑΕΙ στα κολλέγια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/11/2019 - 11:23 | Author: Newsroom Ipaidia

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιθυμούν να συγκαλυφθεί το τεράστιο σκάνδαλο της Νovartis που κόστισε δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό, υποστηρίζει ο βουλευτής Α’ Αθηνών Νίκος . Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση πως ωθεί τους νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ενώ δηλώνει κατά των μαθητικών παρελάσεων, με τον τρόπο που γίνονται σήμερα και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πόλεμο με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

Ερωτώμενος στη συνέντευξη του στην στην Κυριακάτικη Kontranews, εάν η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis ο Νίκος Φίλης σημείωσε: «Δεν είναι δυνατό η πλειοψηφία να ορίζει ποιοι θα εκπροσωπήσουν τα κόμματα της μειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή. Προφανώς η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ συμπορεύονται σε μια κίνηση αντιπερισπασμού προκειμένου να παρεμποδιστεί η έρευνα και τελικώς να συγκαλυφθεί το τεράστιο σκάνδαλο της Νovartis που κόστισε δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό και αποτελεί μια από τις αιτίες της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Υπήρξαν βεβαίως θετικές διαφοροποιήσεις, όπως του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χ. Καστανίδη. Η έρευνα όμως θα γίνει με θεσμικό τρόπο, από τη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση Novartis είναι τόσο συγκλονιστική, που είμαι βέβαιος ότι στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει».

Μειώνονται οι δαπάνες για την παιδεία

Όσον αφορά τα θέματα παιδείας και τον διάλογο που άνοιξε η κυβέρνηση, τόνισε: «Από τις πρώτες μέρες η κυβέρνηση δίνει δείγματα συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Ξαναφέρνει τη βάση του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καταργεί τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα διετή προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης. Με τα μέτρα αυτά, θα μειωθούν επιπλέον κατά 20.000 ετησίως οι , με προφανή σκοπό να μετατραπούν σε πελάτες των κολεγίων. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μειώνονται οι δαπάνες για την Παιδεία για πρώτη φορά (πάνω από 200 εκ. €) μετά τις συνεχείς αυξήσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, κάθε χρόνο. Οι 4.500 διορισμοί στην ειδική αγωγή που είχαν ενταχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό του 2019 καρκινοβατούν. Για τους 10.500 διορισμούς στη γενική παιδεία, που είχε προωθήσει στο μεσοπρόθεσμο ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κουβέντα. Με τις νέες ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά, θα εκτοξευθούν τα δίδακτρα. Είναι φυσικό αυτές οι αρνητικές προοπτικές, που συναρτώνται με τη δυσφήμιση των πανεπιστημίων ως άντρα ανομίας και την κατάργηση του ασύλου, να προκαλούν τις κινητοποιήσεις των νέων. Ο αναγκαίος λοιπόν διάλογος για το μέλλον της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει στη βουλή και με όρους κοινωνίας. Κάτι που αποφεύγει η κυβέρνηση».

Κυνήγι μαγισσών

Ο Νίκος Φίλης σχολίασε την ενέργεια των νεαρών κοριτσιών να παρελάσουν σε στυλ Monty Python στη Νέα Φιλαδέλφεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια περφόρμανς νεαρών καλλιτέχνιδων, που δεν παρεμπόδισαν την παρέλαση, αλλά εμπλούτισαν το μήνυμά της. Όπως τα ίδια τα κορίτσια λένε, ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει, μια κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια. Η ιστορία, σεβόμενη βεβαίως τον πόνο, δεν αποκηρύσσει το σαρκασμό. Εναντίον των νεαρών κοριτσιών ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών. Ακόμα και για… ποινική δίωξη μίλησαν κάποιοι. Υποκρισίες! Την ίδια ώρα παρήλαυναν μαθητές με στολές του Ολυμπιακού σε δήμο του Πειραιά ή άλλοι στην Κατερίνη φώναζαν «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς». Προφανώς πρόκειται για επιλεκτική αγανάκτηση».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι υπέρ ή κατά των μαθητικών παρελάσεων, επισήμανε: «Η επιβίωση των μαθητικών παρελάσεων, υπό τύπον μάλιστα στρατιωτικών σχηματισμών, συνιστά αναχρονισμό. Δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στη διαμόρφωση του πατριωτικού φρονήματος των μαθητών. Χρειαζόμαστε αναμόρφωση του μαθήματος της ιστορίας στα σχολεία και εκδηλώσεις στις γειτονιές για το πατριωτικό και αντιφασιστικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου, κάτι που δυστυχώς ξέχασε η υπουργός Παιδείας».

Με κυβερνητική ευθύνη στην κοινωνία

Αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «πόλεμο» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η διεύρυνση του κόμματος, υποστήριξε ότι: «ο μόνος πόλεμος που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτός με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές και τις αντιδραστικές αντιλήψεις, όπως η ξενοφοβία και ο εθνικισμός, που διαχέονται (και) με κυβερνητική ευθύνη στην κοινωνία».

Για να καταλήξει: «Η αμφίπλευρη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία προκειμένου το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας, να υπερασπιστεί την κυβερνητική του πολιτική και να προχωρήσει σε αναγκαίες επανατοποθετήσεις, προκειμένου σύντομα να επανέλθει στην εξουσία». • Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις για πανελλήνιες 2020

     • ideascentral

   europalso