«Πρόκειται για μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, και επιπλέον για ζήτημα υπεράσπισης Δημοκρατίας, αφού εκχωρούνται τα προσωπικά δεδομένα ακόμα και ανήλικων παιδιών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

Αναλυτικά όλα όσα είπε:

Το σκάνδαλο παραπλάνησης επί 12 μήνες της Βουλής από την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας για τη δήθεν «δωρεάν» ανάθεση της στη Cisco και το εξίσου γιγαντιαίο σκάνδαλο με την εκμετάλλευση από την ίδια εταιρία των δεδομένων (metadata) άνω του 1,2 εκατ. μαθητών και εκπαιδευτικών, αποκαλύφθηκε χθες, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει. Αλλά βέβαια, και ενόψει έναρξης εκταμίευσης χρημάτων προς την εταιρία, κάτι που λόγω Διαύγειας δεν θα μπορούσε να κρατηθεί επ’ αόριστον μυστικό.

Στην Πράξη 109/2021 του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα με μια συρραφή συμβάσεων, ξετυλίγεται η μεθόδευση. Όπως δείχνουν τα έγγραφα, την ίδια μέρα (28.2.2021) που ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου (!) του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη έστελνε επιστολή με υπουργικές εντολές στην Κοινωνία της Πληροφορίας, οι ανάδοχες εταιρίες με ανάλογο έγγραφό τους επεσήμαιναν τις ίδιες ανάγκες για την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Μ’ αυτόν τον εξαιρετικό συντονισμό -ένα θαύμα επιτελικότητας!- συμφωνούσαν όλοι ότι η αμερικανικών συμφερόντων Cisco είναι η προτιμητέα εταιρία για τη διενέργειά της τηλεκπαίδευσης, στη θέση της κινεζικής Huawei.

Με τον τρόπο αυτό, η , η οποία κατά την υπουργό Παιδείας «παρείχε δωρεάν την » θα… λάβει από το ελληνικό δημόσιο 1,9 εκ. € για 154.000 άδειες! Το ποσό θα καταβληθεί στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», ως υπεργολαβία, με την παρεμβολή των ανάδοχων εταιρειών.

Να σας θυμίζω τι έλεγαν επί ένα χρόνο: «Πρόκειται για δωρεά. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ» (Ν. Κεραμέως στον ΣΚΑΪ, 12.11.2020) ή «τόσος ντόρος για τη σύμβαση… Είναι μια αποδοχή δωρεάς χωρίς υποχρεώσεις Δημοσίου… δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος» (Ν. Κεραμέως στη Βουλή, 27.11.2020). Στο ποσό του 1,9 εκ. € πρέπει να προστεθεί το ανυπολόγιστο κέρδος που θα έχει η εταιρία από την εκμετάλλευση των μεταδεδομένων εκατομμυρίων πολιτών, «δώρο» της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε στις 13.3.2020 και την οποία αρνιόταν έκτοτε να καταθέσει στη Βουλή.

Θα αρκούσε αυτό (ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη και το διερευνά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) για να μη μπορεί να σταθεί ούτε μια ώρα στη θέση της η υπουργός Παιδείας. Όμως, μετά και την εμπλοκή Πιερρακάκη και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο σχεδιασμό και γενικευμένη πολιτική ευθύνη, για την οποία πλέον πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός. Είναι αδιανόητο μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση να συνεχίζει να μοιράζει δουλειές, να σπαταλάει δημόσιο χρήμα, να εκποιεί την αξία των δημόσιων ψηφιακών υποδομών. Πρόκειται για μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, και επιπλέον για ζήτημα υπεράσπισης Δημοκρατίας, αφού εκχωρούνται τα προσωπικά δεδομένα ακόμα και ανήλικων παιδιών.

Από χθες που έγινε φανερό γιατί έπαιζε «κρυφτούλι» με τη σύμβαση η κυρία Κεραμέως επί ένα χρόνο, η υπόθεση δεν έκλεισε· μόλις άνοιξε. Έπεται συνέχεια.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ