: Οι και πιο συγκεκριμένα, 27 με 28 Ιουνίου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Νεοελληνική Γλώσσα θα φέρουν ανατροπές.

Η βαθμολόγηση στο συγκεκριμένο μάθημα έχει ολοκληρωθεί και οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι η γενική εικόνα είναι χειρότερη σε σχέση με πέρσι. Αυτές τις ημέρες έχει ολοκληρωθεί και η βαθμολόγηση των μαθημάτων που εξετάστηκαν τη δεύτερη μέρα των εξετάσεων (δηλαδή Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία), και κοντεύουν να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,, αλλά με εξαιρέσεις. Όπως όλα δείχνουν, οι υψηλόβαθμες σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία «αντέχουν» και οι βάσεις θα είναι σταθερές, με εξαίρεση το 3ο επιστημονικό πεδίο που θα έχει πτώση. Πτώση αναμένεται να έχουν και όλες οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.

Πριν από τη βαθμολόγηση, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις ήταν οι εξής:

Ανθρωπιστικών Επιστημών: Δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις.
Θετικών Επιστημών: Δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
Επιστημών Υγείας και Ζωής: Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων. Οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να είναι παρόμοιες με πέρσι, ενδεχομένως με μικρς αυξομειώσεις.
Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: Σε αυτό το πεδίο αναμένεται οι βάσεις να διατηρηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες, και μικρή άνοδο στις υψηλές βαθμολογίες.

Ποιο ήταν το θέμα της Έκθεσης 2023

Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση είχε να κάνει με τον φεμινισμό και τη βία κατά των γυναικών.

Το πρώτο κείμενο για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών ήταν απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη, ενώ το δεύτερο κείμενο για τον φεμινισμό ήταν από άρθρο γνώμης της Μαρίλας Παπαθανασίου στην εφημερίδα το Βήμα. Το τρίτο ήταν απόσπασμα με τίτλο «Φοβερή παρηγοριά» από το βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστο Οικονόμου.

Στο ερώτημα Δ, οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία, την οποία θα εκφωνούσαν ως εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της περιοχής τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θα έπρεπε να αναφέρουν τα φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο και πως θα μπορούσαν να συμβάλλουν έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Τι άλλες φέτος στη βαθμολόγηση της Νεοελληνικής Γλώσσας – Έκθεσης

Φέτος οι Πανελλήνιες έγιναν με κάποιες αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης των θεμάτων. Αναφορικά με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας η αλλαγή που ισχύει από φέτος είναι ότι άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα, για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Αυτή η αλλαγή δυσκόλεψε τους μαθητές.