Οι υποψήφιοι περιμένουν με μεγάλη αγωνία  την .

Πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, , αναφέρουν πως οι βαθμοί θα ανακοινωθούν έως τις 28 του μήνα ενώ στις αρχές του Ιουλίου θα εκδοθούν τα αποτελέσματα και για τα ειδικά μαθήματα.

Μαζί με την έκδοση των βαθμολογιών, το υπουργείο Παιδείας, (οι οποίες θα είναι ίδιες) διαδικασία η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει το αργότερο έως 20 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι και δεν θα δοθεί παράταση.

Στο διάστημα έως την καταληκτική ημερομηνία οι μαθητές πρέπει να μελετήσουν σοβαρά το μηχανογραφικό και τις σχολές με βάση τις πραγματικές επιθυμίες τους και σίγουρα όχι με τις εκτιμήσεις για την πιθανή διαμόρφωση των μορίων εισαγωγής. Ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν πρόχειρες αποθηκεύσεις και αλλαγές έως ότου πατήσουν την «οριστική κατάθεση» που μπορεί να είναι ακόμη και την τελευταία μέρα και ώρα της προθεσμίας.

Οι ημερομηνίες για την κατάθεση μηχανογραφικών δελτίων θα είναι κοινές τόσο για τα πανεπιστήμια όσο και για τα ΙΕΚ (παράλληλο Μηχανογραφικό).

Σημαντική σημείωση: Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να καταθέσουν και οι υποψήφιοι που δεν πήραν μέρος στις Πανελλαδικές και οι οποίοι διαθέτουν το απολυτήριο του λυκείου αλλά μόνο για να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας, με απλά λόγια θα συμπληρώσουν εφόσον το επιθυμούν το Παράλληλο Μηχανογραφικό.

Όσον αφορά στο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια μπορούν να το καταθέσουν και οι υποψήφιοι προηγούμενων ετών (2021-2022) οι οποίοι δεν έδωσαν φέτος πανελλαδικές αλλά θα θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση με την κατηγορία του 10% (χωρίς εξετάσεις).

Κωδικοί ασφαλείας για μηχανογραφικό και πλατφόρμες για ανακοίνωση βαθμών

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες υποψηφίων -χωρίς καμία εξαίρεση- δηλαδή όσοι πήραν μέρος στις πανελλαδικές (Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ), όσοι δεν έδωσαν εξετάσεις αλλά πήραν απολυτήριο λυκείου, όσοι είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών και θέλουν να καταθέσουν μηχανογραφικά είτε για πανεπιστήμια είτε για ΙΕΚ (ή και τα δυο) πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργήσουν (μέσω των λυκείων) κωδικό ασφαλείας για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου(Μ.Δ.) για τα πανεπιστήμια και του Παράλληλου Μηχανογραφικού για τα ΙΕΚ. Οι προθεσμία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Ιουνίου και λήγει στις 30 Ιουνίου: Δημιουργία κωδικού ασφαλείας υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), πρέπει να πάρουν και όσοι μαθητές δεν έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές αλλά θέλουν να καταθέσουν μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα ΙΕΚ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ. ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος. Κωδικό πρέπει να αποκτήσουν και απόφοιτοι του 2021 και 2022 οι οποίοι θα καταθέσουν μηχανογραφικό με την κατηγορία του 10% χωρίς εξετάσεις .

Οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Τέλος οι υποψήφιοι που θέλουν να μάθουν τα αποτελέσματα για τους βαθμούς τους αλλά και για την εισαγωγή τους αργότερα στα ΑΕΙ πρέπει μέχρι τις 23 Ιουνίου να μπουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, και να συμπληρώσουν το κινητό τους τηλέφωνο.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική καθώς όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί μπορούν να τους δουν στα λύκεια τους ή απλά να μπουν στην εφαρμογή ΥΠΑΙΘ , όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους αργότερα. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της ενημέρωσης για τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών μέσω sms στο κινητό είναι βολική καθώς την ώρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα η αγωνία «χτυπάει κόκκινο» και όλοι θέλουν τον πιο γρήγορο τρόπο ενημέρωσης.

Τέλος για όσους αγωνιούν για την πορεία των βάσεων εισαγωγής θα πρέπει να ξέρουν ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή δεν είναι έγκυρες καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση των γραπτών και άρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα από τα βαθμολογικά κέντρα. Οι εκτιμήσεις θα έχουν κάποια βάση μόνο όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις όλων των υποψηφίων. Τα στοιχεία αυτά δίνονται στη δημοσιότητα, από το υπουργείο Παιδείας, συνήθως την ίδια μέρα με την ανακοίνωση των βαθμών στους υποψήφιους ή την επόμενη ημέρα.