ΕΟΠΠΕΠ – Στοπ στις εξετάσεις πιστοποίησης καλής γνώσης Η/Υ από φορείς

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/04/2015 - 00:39 | Author: Newsroom Ipaidia

Φρένο στα νοσηρά φαινόμενα που συχνά συμβαίνουν στο χώρο της πιστοποίησης προσόντων καλής γνώσης πληροφορικής ζητά με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ από τον Υπουργό Παιδείας μετά από πρόταση των Κοινωνικών Εταίρων των ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ ζητά με την απόφασή του αυτή τον άμεσο τερματισμό διεξαγωγής εξετάσεων πιστοποίησης καλής γνώσης πληροφορικής από φορείς καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και η ισότιμη πρόσβαση των νέων μας στην απασχόληση.

Οι εκπρόσωποι των τριών κοινωνικών εταίρων στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη προσπάθεια για την αναβάθμιση του χώρου της πιστοποίησης και της κατάρτισης με γνώμονα την εξασφάλιση ισότιμων ευκαιριών για τη νέα γενιά και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Για το λόγο αυτό δεν δίστασαν τα τελευταία χρόνια να διατυπώσουμε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους σε πολιτικές και σε ενέργειες που στόχευαν κατά κύριο λόγο στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.

Μια από τις περιπτώσεις αυτές ήταν η υπογραφή – παρά την αντίθετη πρόταση του Οργανισμού – της ΚΥΑ, με ευθύνη του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, για το χώρο της πιστοποίησης προσόντων αναφορικά με τη γνώση και χρήση Η/Υ. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης ΚΥΑ άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, καθώς δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές υποχρεώνονταν να επαναπιστοποιούν ανά τριετία ήδη κτηθέντα προσόντα, ενώ καταργούνταν η παρουσία κρατικού επιτηρητή από τη διαδικασία εξετάσεων, ούτως ώστε κάποιοι επιτήδειοι να παραχαράσσουν τις διαδικασίες και να μοιράζουν προσόντα κατά το δοκούν.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων διατύπωσαν την άποψη ότι ο κρίσιμος χώρος της πιστοποίησης προσόντων χρειάζεται βαθιές και γενναίες αλλαγές που θα αποβούν προς όφελος χιλιάδων νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα δε αυτών που προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα.

Είναι γεγονός ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν δύναται να διασφαλιστεί η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ούτε η νομιμότητα των τίτλων που εκδίδουν εκπαιδευτικοί φορείς, ιδιαίτερα στο χώρο της πιστοποίησης γνώσης Η/Υ. Για το λόγο αυτό το ΔΣ του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι απαραίτητο η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες:

– Σην αναστολή λειτουργίας της ισχύουσας ΚΥΑ, ώστε να σταματήσει η διαδικασία διεξαγωγής εξετάσεων στο χώρο της πιστοποίησης γνώσεων Η/Υ, καθώς και
– Στην εκκίνηση ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς φορείς με σκοπό να υπάρξει σύγχρονη νομοθετική παρέμβαση στον συγκεκριμένο χώρο πιστοποίησης με γνώμονα τον δημόσιο έλεγχο, τη διαφάνεια, τον στενό εποπτικό έλεγχο της πολιτείας στις διαδικασίες πιστοποίησης καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων γνώσεων και υπηρεσιών, ούτως ώστε οι κάτοχοι των προσόντων να μην είναι απλοί “κτήτορες χαρτιών” χωρίς αντίκρισμα, αλλά άνθρωποι με σοβαρά εφόδια που θα σταθούν με επιτυχία στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς εργασίας.

diorismos.gr/

Loading...


  • europalso   ideascentral