Εκπρόσωποι των Συλλόγων, αλλά και οι νηπιαγωγοί ανέπτυξαν τις δυσκολίες της καθημερινότητας που βιώνουν μέσα στις τάξεις των και δυσχεραίνουν το ίδιο το παιδαγωγικό τους έργο και τη χρόνια αδικία σε ό,τι αφορά το ωράριο των νηπιαγωγών, αναφέρει η ανακοίνωση.

H ανακοίνωση

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα στους οποίους και ο Σύλλογός μας ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ ανέδειξαν τα σοβαρά ζητήματα που χωρίζουν τη σημερινή κατάσταση στα Νηπιαγωγεία από τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις

Αιχμή ήταν τα θέματα των ελλιπών και συχνά ακατάλληλων υποδομών, του αριθμού μαθητών στις τάξεις, του ρόλου και του ωραρίου των νηπιαγωγών και η διεκδίκηση μίας σειράς αιτημάτων που διαμορφώθηκαν και στην πρόσφατη μαζική πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ και νηπιαγωγών, μία πρωτοβουλία που είχε στόχο την ανάδειξη της εκρηκτικής κατάστασης.

Εκπρόσωποι των Συλλόγων, αλλά και οι νηπιαγωγοί ανέπτυξαν τις δυσκολίες της καθημερινότητας που βιώνουν μέσα στις τάξεις των Νηπιαγωγείων και δυσχεραίνουν το ίδιο το παιδαγωγικό τους έργο και τη χρόνια αδικία σε ό,τι αφορά το ωράριο των νηπιαγωγών. «Φορτωνόμαστε τις ανεπάρκειες ενός συστήματος που βλέπει το παιδί και τις ανάγκες του σαν κόστος και τον εκπαιδευτικό σαν πολυεργαλείο. Το δημόσιο Νηπιαγωγείο στηρίζεται, το 2022, στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των νηπιαγωγών», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί κάνοντας λόγο για «25άρια τμήματα με νήπια στοιβαγμένα σε χώρους που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακατάλληλοι για αίθουσες διδασκαλίας, εκατοντάδες τα τσίγκινα κουτιά σε όλη την επικράτεια», τη μείωση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, την αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών.

Ο Σπ. Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ τόνισε στην κινητοποίηση των νηπιαγωγών στο υπ. Παιδείας

«Μέσα στην πανδημία, με τα ανύπαρκτα μέτρα και πρωτόκολλα-λάστιχο, με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που αγνοούν τις ανάγκες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, με τα συσσωρευμένα ελλείμματα λόγω της τηλεκπαίδευσης, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», σημειώνουν οι Σύλλογοι, διεκδικώντας: Εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Στήριξη της διαπαιδαγωγικής, εκπαιδευτικής διαδικασίας, με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Ενίσχυση της καθημερινής λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και της εργασίας των νηπιαγωγών, επιστημονική, οικονομική και εργασιακή αναβάθμιση… ” δείτε βίντεο

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και έθεσε τους παραπάνω άξονες διεκδικήσεων. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, με αφορμή και την έναρξη των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία, τόνισαν πως για μια ακόμα φορά παιδιά 4 και 5 ετών θα φοιτήσουν σε τσίγκινα κουτιά. Μετέφεραν την αγωνία των νηπιαγωγών, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα και ζήτησαν να γίνει ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση-μείωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών. Δήλωσαν δε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ώσπου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.