Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Στον ΣΕΠΕ Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση:

Χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς που διεκδίκησαν αυξήσεις στους μισθούς, διαδήλωσαν ενάντια στην ακρίβεια και το τρομακτικό κόστος διαβίωσης, στην οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση, την ενεργειακή φτώχεια, την προσπάθεια να μπουν τα σωματεία μας στο γύψο, ενάντια στην καταστολή.

Με τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης 9/11, οι εργαζόμενοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα σε κράτος και εργοδοσία ότι δεν θα κάτσουν να πεινάσουν, να κρυώσουν, δεν θα δεχτούν οι εργατικές-λαικές οικογένειες να μπουν στο στόχαστρο για τα κέρδη των λίγων. Για ακόμη μια φορά έδειξαν ότι ο λαός έχει τεράστια δύναμη στα χέρια του ώστε να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Είναι αυτός που έχει τη δύναμη να ακυρώσει τα κηρύγματα της μιζέριας, της υποταγής και της αναμονής.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες των εκπαιδευτικών που απήργησαν στο Ηράκλειο. Στην Α/βαθμια το ποσοστό της απεργίας έφτασε το 40% και στη Β/βαθμια άγγιξε το 30%, συνολικά είχαμε πάνω από 2.000 απεργούς εκπαιδευτικούς.
Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μας που διαδήλωσαν ενάντια στους παγωμένους εδώ και πάνω από μια δεκαετία μισθούς, στην απαξίωση του παιδαγωγικού μας ρόλου, στον κυβερνητικό αυταρχισμό και τις δικαστικές προσφυγές, στα σχέδια κατηγοριοποίησης και ταξικής διαφοροποίησης των σχολείων μας, στην υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, στις περικοπές λειτουργικών δαπανών, στα σχέδια για σβηστά φώτα και παγωμένες αίθουσες, στις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες.

Διεκδίκησαν ένα σχολείο σύγχρονο που θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση, με βάση τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, δημόσιο και δωρεάν που δεν θα μας εξοντώνει, δεν θα μας φορτώνει με περιττά γραφειοκρατικά βάρη, με κουτάκια και αξιολογήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τη μόρφωση των μαθητών μας. Η απεργία της 9ης Νοέμβρη αποτελεί πια σταθμό στην πάλη των εργαζομένων, έστειλε μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.

Οι δυνάμεις της ΑΣΕ από την πρώτη στιγμή μπήκαν στη μάχη της οργάνωσης της απεργίας, βρέθηκαν στα σχολεία, ενημέρωσαν τους συναδέλφους, κάλεσαν τα σωματεία να οργανώσουν την απεργία με προπαγάνδα (πανό, αφίσα κλπ), με έγκαιρη ανακοίνωση κ.ά. Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά οι πλειοψηφίες στον ΣΕΠΕ Ν. Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”(ΕΚΕ-Δίκτυο, ΕΛΕ, ΔΗΣΥ) και δυνάμεις της ΕΛΜΕ Ηρακλείου (ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) ουσιαστικά μπήκαν εμπόδιο στην οργάνωση της απεργίας.

Δεν έβγαλαν ανακοίνωση (ούτε συνεννοημένες να ήταν οι πλειοψηφίες) παρά την παραμονή της απεργίας στην Β/θμια και λίγες μέρες πριν στην Α/θμια για να καλέσουν σε συγκέντρωση τους συναδέλφους – τέτοια η έγνοια τους για την επιτυχία της απεργίας. Κι αυτό τη στιγμή που η απεργία ήταν αποφασισμένη 1,5 μήνα πριν! Μάλλον τους ένοιαζε πιο πολύ η συμμετοχή στην ψηφιακή κάλπη του υπουργείου, στην οποία οι εκπαιδευτικοί για ακόμη μια φορά πανελλαδικά γύρισαν την πλάτη με ποσοστά αποχής κοντά στο 70%.

Αυτές οι δυνάμεις αφού κατάφεραν να βγάλουν τελικά ανακοίνωση, κάλεσαν και τα δύο σωματεία στη συγκέντρωση του ΕΚΗ (στην ΕΛΜΕ μάλιστα με κρίσιμη ψήφο της Αγωνιστικής Παρέμβασης), με τις δυνάμεις εκείνες που χρόνια τώρα έχουν επιλέξει να ταχθούν με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, των αντοχών της οικονομίας, των εφικτών λύσεων. Πολιτική που μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, στην απώλεια του 40% του εισοδήματος μας.

Είναι τέτοιος ο εκφυλισμός τους που, ιδιαίτερα η ΕΛΜΕ, δεν αξιώθηκε ούτε μπλοκ να συγκροτήσει στην απεργιακή συγκέντρωση, ούτε ένα πανό υπήρχε για να μπουν από πίσω οι απεργοί συνάδελφοι, που τους έσυραν ως ακροατήριο «προεκλογικών» παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Η θέση των εκπαιδευτικών ήταν με τα σωματεία εκείνα που έχουν διαχωρίσει τη θέση και την πρακτική τους από την παραπάνω λογική, που οργανώνουν την πάλη και διεκδικούν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Με τα σωματεία εκείνα που παλεύουν ενάντια σε κυβερνήσεις, αστικό κράτος και εργοδοσία και διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Σωματεία που παλεύουν να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, να υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

Σε αυτήν την κατάσταση οι εκπαιδευτικοί και τα σωματεία τους είχαν θέση πλάι στα συνδικάτα, που μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με την αισιοδοξία που πηγάζει από το δίκιο των διεκδικήσεων, από τη ζωή μας που δε μπορεί να εγκλωβιστεί στα ψίχουλα, τα vouchers και τα pass. Πηγάζει από την δύναμη των συλλογικών μας διαδικασιών που μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, να ρίξουν στα σκουπίδια τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, να σπάσουν την τρομοκρατία, την καταστολή, το φακέλωμα και τα εμπόδια που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβερνήσεις τους.

Η απεργία της 9ης Νοέμβρη είναι ένα μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα. Μήνυμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή. Τώρα είναι ανάγκη ο εργαζόμενος λαός να βγει πρωταγωνιστής στο προσκήνιο για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Όλοι στον αγώνα!
Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας
“Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι…”Δύναμη και ελπίδα στον αγώνα!