Το εκπαιδευτικό κίνημα, νίκησε! Οι εκπαιδευτικοί γύρισαν την πλάτη στην υπουργό παιδείας και στα σχέδια της κυβέρνησης της Ν.Δ. όπου με την απαράδεκτη θεσμοθέτηση διαδικασιών «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για την εκλογή αιρετών μελών στα επιδίωξαν το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των σωματείων, αναφέρει ο ΣΕΠΕ «Ο Αριστοτέλης» σε ανακοίνωση του.

Επιδίωξαν να επιβάλουν την πλήρη εξατομίκευση του καθενός, χωρίς αλληλεπίδραση, χωρίς συλλογικότητα, να κάνει «like»  από μακριά με βάση την κυρίαρχη και ελεγχόμενη ενημέρωση. Τη στιγμή που δυναμώνει η αντιλαϊκή επίθεση και φουντώνουν οι εστίες αγώνα και αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει κάθε συλλογική διαδικασία.

Δεν τα κατάφερε! Οι  εκπαιδευτικοί  απάντησαν στην υπουργό με την συντριπτική τους αποχή -που στην Α’ Αθήνας έφτασε στο 96,5%- από τις εκλογές της νοθείας, απονομιμοποίησαν μαζικά το φιάσκο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Οι εκπαιδευτικοί γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση που παίζει με τη ζωή μας, διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση, μας αντιμετωπίζει ως ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΥΣ στην πανδημία και δεν της  επέτρεψαν «να βάλει χέρι» στα σωματεία μας και τη λειτουργία τους. Ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Η διαδικασία της 7ης Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη. Δεν υπάρχουν «εκλεγμένοι» αιρετοί και κάθε απόπειρα ορισμού τους είναι παράνομη. Οι αιρετοί είναι ήδη παραιτημένοι και η κυβέρνηση αυτό το γνωρίζει.

Για αυτό έσπευσε μάλιστα να νομοθετήσει στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση το κατάπτυστο άρθρο 123 το οποίο του λύνει τα χέρια αφού δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να ορίζει μόνο του δοτούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια «εφόσον δεν είναι η δυνατή η συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων λόγω μη ανάδειξης επαρκούς αριθμού εκπροσώπων τους μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή μη αποδοχής του  διορισμού τους ή παραίτησής τους».

Να θυμήσουμε τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα ΚΥΣΠΕ 2018 2020
Εγγεγραμμένοι 78.723 87.365
Ψήφισαν 70.729 4.741
Έγκυρα 65.359 4.175
Ποσοστό συμμετοχής 90% 5,5%

 

 

Αποτελέσματα ΠΥΣΠΕ

Α’ Αθήνας

2018              2020
Εγγεγραμμένοι 5.240 6.140
Ψήφισαν 4.425 193
Έγκυρα 4.157 177
Ποσοστό συμμετοχής 94% 3,14%

 

Τα παραπάνω αποτελέσματα της «εκλογικής» διαδικασίας-παρωδία ανέδειξαν  περίτρανα την ανάγκη μας για  διατήρηση  κι ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, των Γενικών Συνελεύσεων και των Επιτροπών Αγώνα, της ελεύθερης και αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων και του εκπαιδευτικού κινήματος.

Παρά το ηχηρό μήνυμα των εκπαιδευτικών, το υπουργείο παιδείας εντελώς πραξικοπηματικά, προχώρησε στον ορισμό «αιρετών» των υπηρεσιακών συμβουλίων, μέσα από αυτή τη διαδικασία, καταπατώντας τα κεκτημένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών για την εκπροσώπησή τους στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Το υπουργείο γελοιοποιεί διαδικασίες και πρόσωπα, νοθεύει τις επιλογές του κλάδου μια και ανακηρύσσει «εκπροσώπους» που βγήκαν από διαδικασίες- φάρσα από τις οποίες συντεταγμένα απείχαν οι εκπαιδευτικοί και όλες οι παρατάξεις, ενώ είχαν αποσυρθεί όλα τα ψηφοδέλτια και δεν ψήφισαν ούτε αυτοί που ανακήρυξε. Το υπουργείο παραχαράζει τις επιλογές του κλάδου και με την απόφασή του αυτή οδηγεί στην ανυπαρξία πλέον υπηρεσιακών συμβουλίων! Στην ουσία καταργεί τα όργανα όπου υπήρχε δυνατότητα στοιχειώδους λογοδοσίας, έλεγχος των αποφάσεων της διοίκησης. Μας γυρνά στην εποχή της απόλυτης αυθαιρεσίας, της συνδιαλλαγής, των προσωπικών διευκολύνσεων και των ημετέρων!

Το εκπαιδευτικό κίνημα θα ακυρώσει όλες τις απόπειρες του Υπουργείου! Άλλωστε το 95% των συναδέλφων είναι που δε στήριξε την κυβερνητική παρέμβαση, τον κρατικό έλεγχο και τη νοθεία.

Πρώτο βήμα σε αυτό η παραίτηση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ τις ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ και τους «εκλεγμένους» από τις εκλογές-φάρσα να παραιτηθούν και να μην αποδεχτούν καμία  θέση.  Κανένας συνάδελφος να μη δεχθεί τον ορισμό του είτε ως αιρετός, είτε ως διορισμένο μέλος σε Υπηρεσιακά Συμβούλια – καρικατούρες.  Όποιος δεν το κάνει, διαλέγει πλευρά και θα σταθεί εχθρικά και απέναντι στον κλάδο.

Καλούμε την ΔΟΕ να πάρει θέση και να τηρήσει την απόφαση της 9-11-20 για την παραίτηση όλων των υποψηφίων όλων των ψηφοδελτίων και να πάρει θέση για τον ορισμό δοτών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Απαιτούμε να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών δια ζώσης ασφαλή.