Σε αναδιάταξη της ύλης και των μεθόδων διδασκαλίας και στο μάθημα της Λογοτεχνίας-Γλώσσας θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα –σε συνδυασμό με τις αλλαγές σε Θρησκευτικά και Ιστορία– να ερμηνεύεται ότι σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στα τρία μαθήματα που διαμορφώνουν την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων μαθητών. Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία θα θέσει στο μικροσκόπιό της τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών ως προς το δογματικό περιεχόμενο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης, το ΙΕΠ θα παρουσιάσει νέα προγράμματα σπουδών σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα (πλην των Θρησκευτικών και των Ξένων Γλωσσών, για τα οποία έχουν αποφασισθεί νέα προγράμματα τα οποία θα εφαρμοσθούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο).

Ουσιαστικά, οι αλλαγές στα προγράμματα σύμφωνα με την αφορούν τη Νεοελληνική Γλώσσα, τις Κοινωνικές Επιστήμες και τις Φυσικές Επιστήμες, καθώς και την Ιστορία για τα προγράμματα της οποίας ήδη επιτροπή έχει παρουσιάσει σχέδια, προκαλώντας ουκ ολίγες αντιδράσεις. Μάλιστα, όπως έχει παρουσιάσει η «Κ», τα Χριστούγεννα αναμένεται να παρουσιαστούν τα τελικά προγράμματα σπουδών για το μάθημα από το Δημοτικό έως και το λύκειο (για τη Β΄ και Γ΄ Λύκειου δεν έχουν συγγραφεί, αφού δεν έχει αποφασισθεί η νέα δομή των δύο αυτών τάξεων), καθώς ο προγραμματισμός κινείται με αργούς ρυθμούς και λόγω και των αντιδράσεων.

Από την άλλη, ως προς τα Θρησκευτικά, το μέτωπο με την Εκκλησία έκλεισε με συμβιβασμό, και χθες ο κ. Κουζέλης ανέφερε ότι τη συγγραφή των βιβλίων με βάση τα νέα προγράμματα θα την αναλάβει αρμοδίως το ΙΕΠ και η Εκκλησία θα ελέγξει το δογματικό τους περιεχόμενο.

Μεταξύ του σχεδιασμού του ΙΕΠ σε άλλα ζητήματα, περιλαμβάνεται η προώθηση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας. Ο σχεδιασμός είναι μέχρι την Α΄ Λυκείου ο μαθητής να έχει εξεταστεί σε δύο ξένες γλώσσες για να πάρει το πιστοποιητικό, ενώ συζητείται ακόμα σε ποια τάξη οι μαθητές έχουν το επίπεδο για να αποκτήσουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό σε νέες τεχνολογίες.

Μείζον θέμα για το ΙΕΠ είναι και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, μετά και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν με την επιμόρφωση στα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών. Καθυστερήσεις που έδωσαν επιχειρήματα σε ορισμένους πολέμιους των προγραμμάτων υπέρ της μη εφαρμογής τους.

Ανακοίνωση βαθμών σε Χίο, Λέσβο

Σήμερα, περίπου στη 1 το μεσημέρι, θα ανακοινωθούν σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, οι βαθμοί των υποψηφίων των επαγγελματικών λυκείων σε Λέσβο και Χίο, όπου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αναβλήθηκαν για κάποιες ημέρες λόγω του σεισμού που έπληξε το Βόρειο Αιγαίο. Αντιστοίχως, οι βαθμοί των υποψηφίων των γενικών λυκείων στα δύο νησιά θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, την ίδια ώρα. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και, με κεφαλαία, τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο. Επίσης, οι υποψήφιοι από Λέσβο και Χίο στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανείς δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό.