Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών με την Περιστέρα Μπαζιάνα στο προαύλιο της Σχολής Χιλλ την ημέρα του αγιασμού πήρε περίεργες διαστάσεις, αφού η διεύθυνση του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου αναζητά -προφανώς έπειτα από έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν- να αποδώσει κάπου ευθύνες.

Σε μια πρωτοφανή για τα εκπαιδευτικά ήθη κίνηση, οι υπεύθυνοι της Σχολής Χιλλ έστειλαν εξώδικο στον γνωστό φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο, ο οποίος βρισκόταν εκεί συνοδεύοντας την 7χρονη κόρη του στην πρώτη της μέρα στο σχολείο. Ουσιαστικά, με το εξώδικο η διεύθυνση της σχολής καταλογίζει στον φωτορεπόρτερ τον σάλο που προκλήθηκε από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες της Περιστέρας Μπαζιάνα στο προαύλιο της Σχολής Χιλλ,αλλά και τις αντιδράσεις για την επιλογή του κ. Τσίπρα να φοιτήσουν τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο και όχι σε δημόσιο.

Οπως γράφει το protothema, σύμφωνα με όσα αναφέρει το εξώδικο, η διοίκηση του ιστορικού εκπαιδευτηρίου έβαλε στο στόχαστρό της τον φωτορεπόρτερΒασίλη Κουτρουμάνο, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκβιάζεται να πάρει το παιδί του και να φύγει από το σχολείο, καθώς, μέσω εξωδίκου, κατονομάζεται ως «υπαίτιος» για τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι η διεύθυνση της Σχολής Χιλλ επικαλείται στη συνέχεια του εγγράφου αόριστες μαρτυρίες δασκάλων και γονέων για να «χρεώσει» στον φωτορεπόρτερ την ευθύνη για τις επίμαχες φωτογραφίες.

Τι ισχύει για την είσοδο φωτογράφων στα σχολεία

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την είσοδο φωτογράφων στα σχολεία ας θυμηθούμε το αριθμ. Γ1/468/8-5-1997, έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας :

“Οι φωτογράφοι δεν γίνονται δεκτοί σε ώρες λειτουργίας του σχολείου για την άσκηση του επαγγέλματος τους. Στις περιπτώσεις εκείνες που εκφράζεται κοινή επιθυμία των γονέων να έχουν αναμνηστικές φωτογραφίες των παιδιών τους από την φοίτηση τους στο σχολείο…μπορούν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, με δική τους ευθύνη, να καλούν επαγγελματίες φωτογράφους, σε χρόνο εκτός διδακτικού ωραρίου και με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι σχετικές οικονομικές διατάξεις (έκδοση αποδείξεων κτλ.). Επισημαίνεται ότι οι Δ/ντές και το διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων δεν έχουν καμία ανάμειξη σ’ αυτή τη διαδικασία.