Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πράξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «Η συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Δημιουργία μιας αειφόρου Κοινότητας».

Στο πλαίσιο υλοποίησης της , περιλαμβάνονται παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο την αύξηση της χρήσης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν στην περιοχή Κιμμέρια της Ξάνθης, σε ιδιόκτητη έκταση του πανεπιστημίου.

Οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σε οκτώ κτίρια φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 592 κλινών και επιφάνειας 11.355,74 τετραγωνικών μέτρων, ενός εστιατορίου 1.012,36 τετραγωνικών μέτρων με ημερήσια δυναμικότητα 398 σιτιζόμενων φοιτητών, ενός αμφιθεάτρου 1.941,21 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαία επισκεψιμότητα 550 ατόμων και ενός κτιρίου ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, που με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του εξυπηρετεί τα υπόλοιπα κτίρια. Η συνολική επιφάνεια των προαναφερομένων κτιρίων είναι 14.819,09 τετραγωνικών μέτρα.

Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Δ.Π.Θ., εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε συνολική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας 2.373,61 MWh/ ανά έτος και μείωση ή αποφυγή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 636,41 tn ανά έτος.

Ο αναπληρωτής πρύτανης του Δ.Π.Θ. και επιστημονικά υπεύθυνος της Πράξης, Παντελεήμων Μπότσαρης, τόνισε ότι υπάρχει ικανοποίηση από τη δυνατότητα που προσφέρει ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ώστε μέσω των ενεργειακών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί, να επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων, τουλάχιστον κατά 50%, η μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 23%, καθώς και η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 28%.

«Δίνουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές μας αλλά και στους πολίτες της Ξάνθης, μέσω των δράσεων εκπαίδευσης, διάδοσης, πληροφόρησης και δημοσιότητας της Πράξης, να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη από τη χρήση των ΑΠΕ και μειώνουμε το κόστος ενεργειακής κατανάλωσης των εγκαταστάσεων μας», κατέληξε ο κ. Μπότσαρης.