Το Υπ. Παιδείας προχωράει σε νέες κρίσεις Δ/ντών σχολικών μονάδων σε μια περίοδο που υλοποιεί το 3ο και 4ο Μνημόνιο με τις σύστοιχες δεσμεύσεις που αυτά περιλαμβάνουν για το δημόσιο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, την υλοποίηση των απαιτήσεων του ΟΟΣΑ για προώθηση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα (ατομική αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση, εξωτερική αξιολόγηση), την αναβάθμιση της ΑΔΙΠΠΔΕ και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου.

Σε μια περίοδο που συνεχίζει την κατεδάφιση – συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών (υπ. αποφάσεις για νέο ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο, ρυθμίσεις για την ειδική αγωγή, περικοπές στη λειτουργία των σχολείων). Σε ένα γενικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από την αιώνια λιτότητα, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν αιματοβαμμένα δημοσιονομικά πλεονάσματα για τα επόμενα 45 χρόνια, μέχρι το μακρινό 2060.
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο στοχεύει σε ένα πιο ελεγχόμενο δυναμικό στελεχών που θα εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική αλλά και σε μια διαδικασία που θα αποτελέσει βήμα αποδοχής και προώθησης αυτής της πολιτικής. Διατηρεί και επιτείνει όλο το αυταρχικό ιεραρχικό πλέγμα της λειτουργίας των σχολείων, διευρύνοντας τα όρια δράσης των δ/ντών (καθηκοντολόγιο, διακριτοί ιεραρχικοί ρόλοι , αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων).
Ταυτόχρονα επιμένει σε ένα αποξενωμένο από την βάση και την πραγματική λειτουργία των σχολείων σύστημα μοριοδότησης και επαναφέρει την παλιά «σίγουρη» διαδικασία επιλογής δ/ντών με τη συνέντευξη μέσω της οποίας θα μπορεί – όπως έκαναν στο παρελθόν όλες οι ηγεσίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – να ελέγξει την τελική επιλογή των στελεχών. Καταργεί τα όποια ψήγματα παρέμβασης των εκπαιδευτικών της βάσης (καθολική ψηφοφορία με δεσμευτική μοριοδότηση και δυνατότητα αποκλεισμού υποψηφίων).
Με τη διαδικασία συμβουλευτικής «γνωμοδότησης» εισάγει αξιολογική διαδικασία που καθόλου δεν μπορεί να επηρεάσει – καθορίσει το αποτέλεσμα των κρίσεων, αλλά νομιμοποιεί την αξιολόγηση ως μια “φυσική” διαδικασία, προετοιμάζοντας πολιτικά το έδαφος για την επόμενη σχολική χρονιά. Θέλει να κρύψει ότι οι νέοι δ/ντές θα κληθούν να υλοποιήσουν την αυτοαξιολόγηση, άμεσα από το Σεπτέμβριο όπως προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την εκπαίδευση (σε συμφωνία με την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ) και στη συνέχεια την αξιολόγηση των συναδέλφων.
Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι οφείλουν οι υποψήφιοι δ/ντές να τοποθετηθούν απέναντι στους συναδέλφους τους ότι θα σταθούν με τη μεριά του εκπαιδευτικού κινήματος και εφόσον επιλεγούν, δε θα αποδεχτούν το ρόλο του αξιολογητή ούτε θα συμβάλουν στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της αξιολόγησης. Καλούμε, ταυτόχρονα, κάθε συνάδελφο να μην νομιμοποιήσει την αξιολογική διαδικασία, να μην νομιμοποιήσει τον αποκλεισμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τους συλλόγους διδασκόντων και να συμμετέχει στην απεργία αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ.
Επιμένουμε σε ένα αντιεραρχικό , δημοκρατικό μοντέλο λειτουργίας του σχολείου με όλες τις αποφάσεις στο σύλλογο διδασκόντων και την εκπροσώπησή του από ανακλητό – συντονιστή στη θέση του σημερινού δ/ντή.
Η διαδικασία επιλογής διευθυντών είναι η αρχή της νέας φάσης επιβολής της αξιολόγησης και ως τέτοια την αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό κίνημα με τη απεργία –αποχή που έχει προκηρυχθεί από την κατ’ επίφαση γνωμοδοτική διαδικασία της «ειδικής συνεδρίασης των μονίμων συνυπηρετούντων».
Με βάση αυτά αλλά και τη δέσμευσή μας σύμφωνα με όλες τις ανακοινώσεις μας όλα τα χρόνια ως Αγωνιστική Κίνηση στο ΠΥΣΠΕ Ν. Κυκλάδων ότι ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ καθορίζουμε και τη στάση μας ως αιρετών στο συμβούλιο επιλογής και
Δηλώνουμε ότι:
• θα συνεχίσουμε να είμαστε όπως και σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια «η φωνή, το μάτι και το αυτί» του εκπαιδευτικού κινήματος. Θα παρακολουθούμε και θα ελέγχουμε τη διαδικασία σε όλες τις φάσεις και θα καταγγείλουμε κάθε προσπάθεια μεροληπτικής αντιμετώπισης υποψηφίων και όποιας μεθόδευσης από τη μεριά της διοίκησης.
• Δε θα μπούμε στη διαδικασία αξιολόγησης –βαθμολόγησης. Θα απέχουμε βάζοντας παύλα (–).
• Θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε το εκπαιδευτικό κίνημα και τους συλλόγους και δε δρούμε προσωπικά. Στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν θα επιδιώξουμε η στάση μας να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάθε προσπάθεια αναπαραγωγής πελατειακών σχέσεων ή πριμοδότησης συγκεκριμένων προσώπων για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες για αυταρχική, αντιδημοκρατική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά και παραβίαση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους συλλόγους στο νομό Κυκλάδων να μας κοινοποιήσουν τις καταγγελίες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.
• Καλούμε όλους τους αιρετούς του κλάδου και στο ΠΥΣΠΕ Ν. Κυκλάδων δημόσια να ξεκαθαρίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στα συμβούλια επιλογής.
Καλημερίδης Γιώργος  Μουκαταμεμίδης Αναστάσιος
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Π.Ε στο ΠΥΣΠΕ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ