ΑΣΕΠ και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/10/2014 - 22:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών Π.Ε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κατάσταση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, είναι εκρηκτική.

Την τελευταία τετραετία αποχώρησαν 9000, περίπου, εκπαιδευτικοί και οι μόνιμοι διορισμοί που έγιναν ήταν 272. Ούτε καν το 1:5, ή το 1:10 του μνημονίου δεν τηρήθηκε. Τα κενά αυτά, που δεν είναι λειτουργικά αλλά οργανικά, καλύπτονται με την πρόσληψη αναπληρωτών και μάλιστα όχι με πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από το ΕΣΠΑ. Την περσινή χρονιά από τις 10.500 προσλήψεις αναπληρωτών, που έγιναν στην Π.Ε., οι 8.700, περίπου, ήταν μέσω ΕΣΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει και τη φετινή χρονιά. Οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές δεν βλέπουν κανένα φως στον ορίζοντα, αφού καμιά προοπτική μόνιμου διορισμού δεν υπάρχει γι’ αυτούς. Φτάσαμε, δυστυχώς, στη χώρα μας στην καθιέρωση του θεσμού του «μόνιμου αναπληρωτή».

Κι ενώ έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση, ο Υπουργός Παιδείας, αντί να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς ΤΩΡΑ, αναγγέλλει διαγωνισμό ΑΣΕΠ για 10.000 ή 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστική» την εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας!!! Σαν να μην είναι Υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης.

Φυσικά, κανένας διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, δεν χρειάζεται για να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Το μεταβατικό στάδιο που προβλέπει ο Ν.3848, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός, έχει επεκταθεί και το σχ. έτος 2014-15 και ο Υπουργός Παιδείας μπορεί να κάνει μόνιμους διορισμούς ΤΩΡΑ με το 60% – 40%, που προβλέπει η νομοθεσία.

  • Είναι δυνατόν να ζητείται από εκπαιδευτικούς που έχουν μέχρι και 13 χρόνια ως αναπληρωτές να δώσουν εξετάσεις σε διαγωνισμό για να γίνουν μόνιμοι;
  • Είναι δυνατόν, να ζητείται να ξαναδώσουν εξετάσεις οι συνάδελφοί μας νηπιαγωγοί που έχουν πετύχει σε δυο και τρεις διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έχουν αρκετά χρόνια προϋπηρεσία;

Οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές, δηλαδή, θεωρούνται κατάλληλοι να διδάσκουν, ως αναπληρωτές, για 13 χρόνια με βάση την προϋπηρεσία τους, αλλά για να μονιμοποιηθούν πρέπει να δώσουν εξετάσεις ΑΣΕΠ!!! Μόνο στη χώρα μας μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα παράλογα. Υπενθυμίζω, ότι με αυτό το επιχείρημα, ο κλάδος κατάργησε το 2002 το Ν.2525/97 του Αρσένη που προέβλεπε 100% ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και για πρώτη φορά καθιερώθηκε το 75% – 25% , το οποίο στη συνέχεια έγινε 60% -40%.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Είναι ολοφάνερο και από τις αντικρουόμενες δηλώσεις των Υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πως η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, προκειμένου να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά.

Γι’ αυτό και το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, η Δ.Ο.Ε. και η Ο.Λ.Μ.Ε., θα πρέπει να πιέσουν και να απαιτήσουν εδώ και τώρα:

Κατάργηση του Ν.3848/2010

  • Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών στην εκπαίδευση με το 60% – 40% και προσλήψεις αναπληρωτών, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, για την κάλυψη των λειτουργικών κενών.

Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Δημήτρης Μπράτης

Loading...


  • europalso   ideascentral