Θετικοί στον διαγνώστηκαν τέσσερις φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης () που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών.

Οι τέσσερις διαγνώστηκαν θετικοί μετά από ήπια συμπτώματα που παρουσίασαν και προχώρησαν σε rapid test, το οποίο βγήκε θετικό στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητή Δημήτρη Κωβαίο, επειδή τα κρούσματα είναι με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα, δεν χρειάστηκε η νοσηλεία τους. «Φυσικά παραμένουν σε καραντίνα στα δωμάτιά τους, ακριβώς όπως ορίζουν τα προβλεπόμενα μέτρα», προσθέτει ο κ. Κωβαίος, υπενθυμίζοντας ότι οι οδηγίες προβλέπουν υποχρεωτικό περιορισμό δύο εβδομάδων.

Φοιτητές που διαμένουν στον ίδιο όροφο με ένα εκ των τεσσάρων κρουσμάτων σημειώνουν στο ThessToday πως έχει παραχωρηθεί ξεχωριστό ντουζ και λεκάνη για τον θετικό στην covid-19 φοιτητή, ενώ συμπληρώνουν ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται απολύμανση των χώρων.

Ο Δημήτρης Κωβαίος σε συνέχεια του άρθρου για την αυτοψία στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, εξηγεί στο ThessToday ότι «στο Πανεπιστήμιο έχουμε ένα εξαιρετικό σύστημα παρακολούθησης των κρουσμάτων. Και στα 41 Τμήματά μας -όπως και στις εστίες- υπάρχει ένας υπεύθυνος covid, συνεπώς οποιοδήποτε παιδί προσβληθεί από την covid-19 αμέσως αυτό αναφέρεται στον υπεύθυνο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα -συνήθως είναι ένα απλό κρυολόγημα- και σε συνεργασία με την ιατρική μας σχολή οι φοιτητές έχουν άμεση πρόσβαση και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα», σημείωσε ο αρμόδιος αντιπρύτανης για τις φοιτητικές εστίες.

Συνολικά, οι φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης στην περιοχή των 40 Εκκλησιών έχουν δυναμικότητα φιλοξενίας 800 φοιτητών. Τα θετικά κρούσματα σε διαμένοντες κινητοποίησαν άμεσα τους ιθύνοντες, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των τεσσάρων φοιτητών.

Περίπου 80% των φοιτητών εμβολιασμένο – Πάνω από 95% στους καθηγητές

Ο Δημήτρης Κωβαίος εξήρε το έργο των πρυτανικών αρχών για τους ρυθμούς του εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα, επισημαίνοντας ότι περίπου 80% των φοιτητών είναι θωρακισμένο απέναντι στην πανδημία, όπως και οι καθηγητές, ποσοστό των οποίων ανέρχεται πάνω από το 95%. «Έχουμε πολύ λίγα κρούσματα επειδή τα μέτρα μας είναι αυστηρά. Επίσης, αυτό οφείλεται και στη συνεχή ευαισθητοποίησή των φοιτητών, στην εξαιρετική ανταπόκρισή τους στα μέτρα, καθώς και στον υψηλό αριθμό των εμβολιασμών. Περίπου 80% το ποσοστό των φοιτητών είναι εμβολιασμένο και των καθηγητών περισσότερο από 95%», πρόσθεσε ο κ. Κωβαίος.