Της Πεννυς Μπουλουτζα

Με μεγαλύτερη ευκολία θα βρίσκουν από την 1η Φεβρουαρίου ανοικτό φαρμακείο το Σάββατο οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε να «απελευθερώσει» τη λειτουργία των φαρμακείων τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΦΣΑ, όσα φαρμακεία επιθυμούν, θα μπορούν να ανοίγουν το Σάββατο από τις 8 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. αρκεί να ενημερώσουν σχετικά τον Σύλλογο. Ηδη αποστέλλεται η σχετική ενημέρωση στα μέλη του ΦΣΑ και οι ενδιαφερόμενοι φαρμακοποιοί οφείλουν να γνωστοποιήσουν έως τις 19 Ιανουαρίου στον Σύλλογο εάν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το νέο ωράριο. Εφόσον δηλώσουν ενδιαφέρον οφείλουν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο ωράριο για ένα έτος. Σημειώνεται ότι, για το Σάββατο, σήμερα ισχύει η εφημερία των φαρμακείων από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, υποχρεωτικά για όσους φαρμακοποιούς ορίζει ο Σύλλογος αλλά και για όσους έχουν επιλέξει «διευρυμένο ωράριο» στο πλαίσιο των διατάξεων για «απελευθέρωση» της λειτουργίας των φαρμακείων. Το συγκεκριμένο ωράριο ωστόσο δεν είναι «ελκυστικό», με αποτέλεσμα μικρός αριθμός φαρμακείων να ανοίγει το Σάββατο. «Με το νέο ωράριο θα θελήσουν να ανοίξουν τα περισσότερα φαρμακεία της Αττικής», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, εκτιμώντας μάλιστα ότι από τα 3.500 φαρμακεία του Λεκανοπεδίου τα 2.000 θα δείξουν ενδιαφέρον. Παρόμοιο ωράριο για το Σάββατο ξεκινά και για τα φαρμακεία του Πειραιά, ενώ είναι πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλοι Σύλλογοι ανά την επικράτεια.

Εκτός όμως από τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο, αλλαγές θα υπάρξουν από την 1η Φεβρουαρίου στην Αττική και στις εφημερίες των υπόλοιπων ημερών. Τα φαρμακεία που εφημερεύουν -και συνεπώς και τα φαρμακεία που έχουν διαλέξει διευρυμένο ωράριο- θα ανοίγουν τις καθημερινές από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 το πρωί, έναντι 8 π.μ. έως 11 μ.μ. και 5 μ.μ. έως 8 π.μ. που ισχύει σήμερα. Ο ΦΣΑ προβάλλει ως αιτία αλλαγής του ωραρίου να υπάρχουν πιο «ανθρώπινες» εφημερίες για τα φαρμακεία.

Το σημερινό ωράριο

Οπως αναφέρει ο κ. Λουράντος, το σημερινό ωράριο είναι εξοντωτικό για τους φαρμακοποιούς αν και ορισμένοι φαρμακοποιοί του διευρυμένου ωραρίου διαβλέπουν πίσω από την απόφαση, πρόθεση να «χαθεί» ως όφελος για τους ίδιους το «εμπορικό» τρίωρο μεταξύ 5 και 8 το απόγευμα.

Αυτή τη στιγμή από τα 3.500 φαρμακεία της Αττικής, με διευρυμένο ωράριο λειτουργούν τα 130, αριθμός που θα αυξηθεί σε 220 από το νέο έτος. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ΦΣΑ έχει προχωρήσει στην επιβολή προστίμων στους φαρμακοποιούς που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο, καταγγέλλοντας ότι «δεν τηρούν» τις καθορισμένες ώρες λειτουργίας. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, το 80% αυτών των φαρμακείων κλείνουν λίγο μετά τις 8 το βράδυ αν και θα έπρεπε να μένουν ανοιχτά έως τις 11 μ.μ. «Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, τα δύο τρίτα των φαρμακείων με “διευρυμένο ωράριο” δεν ήταν ανοιχτά όπως όφειλαν», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δέχθηκε και παράπονα πολιτών για την εικόνα αυτή. «Αυτές τις παρατυπίες τις έχουμε καταγγείλει και στο υπουργείο Υγείας με επίσημα έγγραφα». Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί του «διευρυμένου» ωραρίου που «κατηγορούνται», καταγγέλλουν ότι ο Σύλλογός τους παρακρατεί τα πρόστιμα από τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ και χωρίς να έχουν εκδικαστεί οι προσφυγές τους στα διοικητικά εφετεία.