– Οι εκπαιδευτικοί περιοχών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Μαγνησία, Θεσσαλία, Σκιάθο, Εύβοια  ζητούν να ελεγχθούν τα σχολεία όσον αφορά τη στατική ασφάλεια τους και βέβαια να εξασφαλισθεί η ομαλή και με ασφάλεια μετάβαση παιδιών και εκπαιδευτικών από και προς αυτά. Τις επόμενες ώρες αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας, .

UPD: Η πρώτη απόφαση για την αναβολή του αγιασμού βγήκε –  Με απόφαση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου – Μαγνησίας, Δημήτρη Νασίκα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των πλημμυρικών φαινομένων που ξέσπασαν στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, η τέλεση των αγιασμών για την έναρξη των σχολείων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, ώστε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων.

Όπως όλα δέιχνουν , όλων των βαθμίδων στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel».

Η καταγραφή των ζημιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη σε πολλές περιοχές καθώς δεν υπάρχει τρόπος προσέγγισης από τα συνεργεία των δήμων και συνεπώς πλέον είναι δεδομένο ότι πάρα πολλά σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα και έως την Κυριακή από τους δήμους προκειμένου να ενημερωθούν γονείς και μαθητές, αφού όπως δηλώνουν οι διευθυντές εκπαίδευσης θα πρέπει να περάσουν πολλές μέρες ακόμη έως ότου γίνουν οι καταγραφές ζημιών και καταλληλότητας των κτιρίων.

Οι διευθυντές εκπαίδευσης έχουν ζητήσει από τους διευθυντές των σχολείων να δώσουν μια πρώτη εικόνα για τα κτίρια αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αυτό ακόμη είναι αδύνατο καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις σχολικές μονάδες, ενώ ούτε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα μπορέσουν να παρουσιαστούν στα σχολεία καθώς το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί, όπως για παράδειγμα στο Πήλιο.

Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαγνησίας με έγγραφο προς τους Δήμους ζήτησαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του Νομού για την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που αναμένεται να γίνει και σε πολλές ακόμη περιοχές. Οι διευθυντές εκπαίδευσης επισημαίνουν ότι από τη στιγμή, που ολόκληρες περιοχές είναι θαμμένες κάτω από τόνους νερού και λάσπης είναι βέβαιο ότι δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «θεωρεί αυτονόητη την ανάγκη να αναβληθεί η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία της Μαγνησίας, μέχρι να ελεγχθούν τα σχολεία και κυρίως μέχρι να αποκατασταθούν οι προϋποθέσεις ομαλής μετάβασης από και προς τα σχολεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Προς το παρόν προέχει η ζωή και η κάλυψη επιβιωτικών συνθηκών».

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες μέρες θα είναι πάρα πολύ δύσκολες καθώς όπως επισημαίνουν και εκπαιδευτικοί είναι βέβαιο ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μαθητές να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα καθώς κάποια σχολεία θα κριθούν ακατάλληλα ή θα περάσει αρκετός έως ότου ελεγχθούν και κριθούν κατάλληλα για να φιλοξενήσουν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Μέτρα θα πρέπει να ανακοινώσει και το υπουργείο Παιδείας τόσο για τους μαθητές, που δεν θα μπορούν για μέρες να πάνε σχολείο (απουσίες, αναπλήρωση μαθημάτων κλπ) όσο και για τους εκπαιδευτικούς, που δεν θα μπορέσουν να φτάσουν σε σχολεία που έχουν διορισθεί.