: Τι είπε  ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Τόνισε μεταξύ άλλων πως «Η είσοδος στο , δεν θα επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς που δεν θα τηρήσουν τα , θα υπάρξει αυτομάτως το οριζόντιο μέτρο από το Υπουργείο Εσωτερικών που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και σημαίνει ότι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, άρα συνεπάγεται ότι θα υπάρχει αναστολή εργασίας και δεν θα υπάρχει πληρωμή».

Εντός των ημερών αναμένονται τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, τα οποία θα ανακοινωθούν λεπτομερώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, έχει ρυθμιστεί η άμεση αναπλήρωση των καθηγητών που δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, εντός ελάχιστων ημερών.

«Σε μια δύο ημέρες θα καλύπτονται τα κενά, όπου υπάρξουν».

Σε σχέση με τις πυρόπληκτες περιοχές, λαμβάνονται υπόψη οι συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν εκεί και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Θα είμαστε αμείλικτοι

«Δεν μπορούμε να καταστρατηγήσουμε την νομοθεσία και να επιτρέψουμε να γίνει τυχούσα διασπορά από κάποιους που δεν θέλουν να τηρήσουν την νομοθεσία. Θα είμαστε αμείλικτοι σε αυτό. Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς όλο το καλοκαίρι και προγραμματίζουμε την λειτουργία των σχολικών μονάδων με διττό στόχο, από τη μια να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών και από την άλλη, την απρόσκοπτη λειτουργία των και της εκπαιδευτικής, διδακτικής διαδικασίας, γιατί τα 2 τελευταία χρόνια, είχαμε πολλές παρενέργειες, αλλά την κρατήσαμε όρθια με την τηλεκπαίδευση» είπε ο κ. Κόπτσης, σύμφωνα με την ertnews, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές άνω των 12 ετών θα προσέρχονται με ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αυτοδιαγνωστικού τεστ () δυο φορές την εβδομάδα.

Οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, ή pcr test.

Θα πραγματοποιείται δυο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζόμενου. «Το επίσημο κράτος έχει κάνει το χρέος του, έχει δώσει την δυνατότητα δωρεάν σε όλους, δεν είναι δυνατόν να αναλάβει την ευθύνη, να ανεχθεί πιθανόν τυχούσα διασπορά από ευθύνη όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς, από τους οποίους το 80% έχει εμβολιαστεί και θέλουμε το 100%, να εμβολιαστούν όλοι, γιατί μιλάμε για σχολεία 300-400 μαθητών, για τάξεις έως και 25 παιδιών και πρέπει να αποφύγουμε την παραμικρή διασπορά».