Η ομιλία του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων, Βασίλειου Φερφυρή, στην 85η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

“Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

-Είμαστε οι αναπληρωτές δάσκαλοι. Μια συλλογικότητα με κοινό όραμα και στόχο.
-Είμαστε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων, ανεξάρτητοι από κόμματα παρατάξεις και προσωπικά συμφέροντα. Λειτουργούμε με βάση το κοινό συμφέρον όλων των συναδέλφων, για να ευαισθητοποιήσουμε και να ενισχύσουμε τον ρόλο των αναπληρωτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Για να διασφαλίσουμε και να υπερασπιστούμε την εκπαιδευτική και εργασιακή μας υπόσταση αλλά και όσους μας στηρίζουν και βασίζονται πάνω μας.
Επιλέξαμε να είμαστε μόνο το προεδρείο σήμερα εδώ, για να μη συντείνουμε στον κατακερματισμό και τη διαφοροποίηση και οι προτάσεις μας το αποδεικνύουν αυτό. Άλλωστε έχουμε ζητήσει κι επίσημη συνάντηση με το Δ.Σ. της ομοσπονδίας, την οποία πιστεύουμε πως στις αμέσως επόμενες μέρες θα έχουμε.

-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών ήταν το έναυσμα για τον συντονισμό μας και την έναρξη του αγώνα.
-Δώσαμε το παρών στις συγκεντρώσεις και κάναμε αισθητή την παρουσία μας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την απόσυρση της διάταξης.
-Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή, αφού καταλάβαμε πως δεν πρέπει να σταματήσουμε και δε σταματήσαμε.
-Με στοχευμένες κινήσεις και κινητοποιήσεις με τελευταία την προσυγκέντρωση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην απεργία της 8ης Ιουνίου, καταφέραμε να προκαλέσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον.
-Έχοντας ως δεδομένο την ανακατανομή του ΕΣΠΑ, ζητήσαμε, εκτός από την απόσυρση της υπουργικής απόφασης για τα ΕΑΕΠ, την πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων πλήρους ωραρίου και καθηγητών ειδικοτήτων στις προσφυγικές δομές με έργο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και την δημιουργική απασχόληση των προσφυγόπουλων. Μια πρόταση που καλύπτει τόσο δασκάλους όσο και ειδικότητες.
Ζητήσαμε οι προσλήψεις να γίνονται μέσα από τους πίνακες αναπληρωτών (κι όχι μέσω ΟΑΕΔ) και παράλληλα να υπάρχει σχετική επιλογή (με κουτάκι) στις αιτήσεις που θα γίνουν.
Θεωρούμε ότι είναι εφικτό με τον τρόπο αυτό να δουλέψουν όσοι συνάδελφοι δούλεψαν και φέτος.
Όπως ξέρουμε, δε θα γίνουν φέτος μόνιμοι διορισμοί. Το υπουργείο, όπως λέει, σκοπεύει να προχωρήσει σε διορισμούς από την επόμενη χρονιά, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο τρόπος, ενώ ανοιχτό μένει και το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών.
Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε λοιπόν, με βάση τα χιλιάδες οργανικά κενά που έχει ο κλάδος μας, να δοθεί μεγάλο μέρος των διορισμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο υπό συζήτηση σύστημα διορισμών και αναπλήρωσης, που θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, να έχουμε λόγο και κυρίως να μην απαξιωθεί η προϋπηρεσία μας.
Πέρα όμως από το τι κάναμε εμείς και πώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, πέρα απ’ όλα αυτά συνάδελφοι, είναι η στιγμή που πρέπει να πούμε τι δεν μπορούμε σαν κλάδος:

• Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την κατάργηση του δασκάλου από το Ολοήμερο Σχολείο. Να μετατραπούν δηλαδή τα ολοήμερα σε παιδοφυλακτήρια, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι παιδαγωγικές ανάγκες και η ασφάλεια των μαθητών.
• Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αποκλεισμό των παιδιών από το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στην εκπαίδευση, ζητώντας βεβαιώσεις εργασίας ή κάρτα ανεργίας και από τους δύο γονείς.
• Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την κατάργηση θέσεων εκπαιδευτικών που στηρίζουν βασικές σχολικές δομές.
• Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την κατάργηση της πρωινής ζώνης και να αδιαφορήσουμε για τους εργαζόμενους γονείς.
• Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τους μαθητές μας με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και τα τμήματα ένταξης στα σχολεία μας.
• Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα δεκάδες χιλιάδες προσφυγόπουλα εκτός των σχολείων και να αδιαφορούμε για την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία.
• Και τέλος, δεν μπορούμε κάθε χρόνο να αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας και να καλύπτουμε ως αναπληρωτές τα πάνω από 3.500 οργανικά κενά.

Οφείλουμε όλοι μας και πρώτα εμείς, να τοποθετηθούμε απέναντι στο «σήμερα» και το «αύριο». Δεν υπάρχει χρόνος.
Τώρα είναι ώρα για δράση.
Παντού θα δίνουμε το παρών.
Το πάθος μας το κάνουμε θυμό και την αγανάκτησή μας οργή.
Καλό αγώνα συνάδελφοι!”