Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Διαβάστε στο iPaidia.gr σε ποια μαθήματα μειώνονται οι διδακτικές ώρες και ποια προγράμματα αντικαθίστανται στο με την έλευση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Καθολική εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε και Γυμνάσια και υποχρεωτική διδασκαλία των Αγγλικών στα Νηπιαγωγεία προβλέπει πολυτροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μετά την των παραπάνω προγραμμάτων την τρέχουσα χρονιά, από τον Σεπτέμβριο του 2021 το ωρολόγιο πρόγραμμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά αναμορφώνεται.

Αντίστοιχες αλλαγές έρχονται και στο , με επερχόμενη Υπουργική απόφαση, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Τι αλλάζει στο

Το πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης στα Δημοτικά Σχολεία αντικαθίσταται από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων από τη νέα χρονιά.

Ειδικότερα, οι ώρες που αντιστοιχούσαν εβδομαδιαίως στην στις τάξεις Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού πλέον θα διατίθενται για τα προγράμματα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που προβλέπουν μεταξύ άλλων , Ρομποτική και STEM.

Στην Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού το μάθημα της Γεωγραφίας χάνει μία από τις συνολικά δύο ώρες εβδομαδιαίως ανά τάξη αντίστοιχα, η οποία δίνεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Σημειώνεται ότι, εκτός από την , προβλέπεται διαβάθμιση του περιεχομένου των μαθημάτων, ανάλογα με την τάξη και την ηλικία των μαθητών.

Τα προγράμματα που περιλαμβάνονται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων:

-Ζώ Καλύτερα-Ευ Ζην
1. Υγεία: Διατροφή- Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια
2. Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη
3. Γνωρίζω το σώμα μου – Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

-Φροντίζω το Περιβάλλον
1. Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά
2. Κλιματική αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές, Πολιτική προστασία
3. Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά

-Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
1. Ανθρώπινα δικαιώματα
2. Εθελοντισμός διαμεσολάβηση
3. Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα

-Δημιουργώ και Καινοτομώ-Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία
1. STEM/ Εκπαιδευτική Ρομποτική
2. Επιχειρηματικότητα- Αγωγή Σταδιοδρομίας- Γνωριμία με επαγγέλματα

Στο Νηπιαγωγείο, η διδασκαλία των μέσα από δραστηριότητες από εκπαιδευτικό του κλάδου Αγγλικής Φιλολογίας, παρουσία του νηπιαγωγού περιλαμβάνεται μεταξύ της 2ης, 3ης και 5ης διδακτικής ώρας, με τις λεπτομέρειες να παραπέμπονται και αυτές σε επερχόμενη Υπουργική Απόφαση.

Ποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν πιλοτικά από τον Σεπτέμβρη 2021

Νέα προγράμματα σπουδών αναμένεται να εφαρμοστούν σε επιλεγμένο αριθμό σχολείων από την νέα σχολική χρονιά και σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συζητάει την πιλοτική εφαρμογή στους στα 112 .

Στα υπόλοιπα σχολεία θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο κι αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή και η διανομή νέων σχολικών εγχειριδίων που θα τα συνοδεύουν. Ένα αρκετά φιλόδοξο project, καθώς η πολιτική ηγεσία δεν στοχεύει στην συγγραφή ενός βιβλίου ανά μάθημα, αλλά του πολλαπλού βιβλίου, δηλαδή παραπάνω από ένα σχολικό εγχειρίδιο, από τα οποία θα διδάσκει ο εκπαιδευτικός.