Τη λήψη μέτρων στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μετά τα δύο πρόσφατα κρούσματα ηπατίτιδας Α σε δύο παιδιά από τη Συρία. Οι γιατροί ζητούν από το υπουργείο Υγείας να διερευνήσει τη δυνατότητα εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών έναντι της νόσου, τόσο στην περιοχή της Ειδομένης όσο και στους άλλους χώρους προσωρινής φιλοξενίας τους, με προτεραιότητα τα παιδιά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΙΣ, «δεδομένου ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού ευνοείται από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, αν δεν ληφθούν μέτρα είναι σχεδόν βέβαιη η εμφάνιση περισσοτέρων κρουσμάτων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων».

Να σημειωθεί πάντως ότι, το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ανταποκρινόμενο σε αίτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), προχώρησε στη δωρεάν διάθεση 2.000 εμβολίων Ηπατίτιδας τύπου Α, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τον εκλεκτικό και στοχευμένο εμβολιασμό των παιδιών των προσφύγων στην Ειδομένη και τον Πειραιά.

Ο ΠΙΣ προτείνει επίσης για την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας την εγκατάσταση-μετεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρους όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, καθώς ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται μέσω των κοπράνων και κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού.

«Θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν την κατανάλωση της τροφής. Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνεται αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένο νερό. H Δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, που δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.