Στις 2 Μαΐου, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της Οσίας Ματρώνας της Μόσχας, ιδιαίτερα αγαπητής στη Ρωσία, τιμωμένης ως προστάτιδος της οικογένειας και των παιδιών. Στις 30 Απριλίου, στην Αθήνα, μεταφέρθηκε αντίγραφο της Εικόνας της Οσίας και τα λείψανά της.
Στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Χριστιανικές οικογενειακές αξίες στον σύγχρονο κόσμο”, έλαβε χώρα στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, την ίδια μέρα που μεταφέρθηκε η εικόνα και τα λείψανα της Οσίας στη ρωσική εκκλησία της Αθήνας.
Η συνάντηση συγκέντρωσε ευρύ φάσμα ομιλητών από τις δύο χώρες. Ανάμεσά τους, ο πρέσβυς της Ρωσίας στην Ελλάδα Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Σίμος Κεδίκογλου, ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου του Ιδρύματος «Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου», Σεργκέι Γκολοβίν, ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Εκκλησίας της Ελλάδος, ο διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου Πιότρ Κούπρικοφ, κ.ά. Οι εισηγητές τόνισαν τη σημασία της συμβολής του κράτους, της κοινωνίας, της εκκλησίας και των ΜΜΕ στην ενίσχυση των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών στον σύγχρονο κόσμο, ως προς τον θεσμό της οικογένειας, την μητρότητα και την παιδική ηλικία.
Οι τωρινές συνθήκες επιφέρουν ραγδαίες μεταβολές σε πολλαπλούς τομείς του βίου, και η οικογένεια επωμίζεται το υψηλό καθήκον της διαμόρφωσης ενός συστήματος αξιών ως προτύπου για την νέα γενιά, για τον ενάρετο βίο, τους αρμονικούς κοινωνικούς δεσμούς, τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Ο πατήρ Αλέξανδρος (της Ρωσικής εκκλησίας των Αθηνών) μίλησε για τις προοπτικές της Ορθόδοξης παράδοσης και της οικογένειας στις σύγχρονες συνθήκες: “Η νέα οικονομική, κοινωνική και δημογραφική κρίση γέννησε πολλά προβλήματα στον τομέα της οικογενειακής αγωγής και της προετοιμασίας ενός νέου ανθρώπου προς την συνειδητοποιημένη δημιουργία της δικής του οικογένειας. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων εξαρτάται από την στερέωση του θεσμού της οικογένειας, μέσω της ορθής ηθικής διάπλασης των νέων”.
Η Ναταλία Γεριόμενκο, υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις και την διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου, αναφέρθηκε στο φαινόμενο των μεικτών γάμων, τονίζοντας ότι είναι μια σχέση δύο πολιτισμών, που στην προκείμενη περίπτωση ακουμπά σε μία κοινή πολιτισμική βάση, την Ορθοδοξία. “Οι θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες αποτελούν θετικό παράγοντα, που ενώνει τους ανθρώπους στον σύγχρονο κόσμο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ιδεολογίας, φύλου, ηλικίας και μόρφωσης”, δήλωσε στην ομιλία του ο Σ. Γκολοβίν. Ο ίδιος εκτελεί τα καθήκοντα του διευθυντή του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, το οποίο, ανάμεσα σε πολλές άλλες δραστηριότητες, υλοποιεί το κρατικό πανρωσικό πρόγραμμα “Ιερότητα της Μητρότητας”, και με πρωτοβουλία του έγινε η μεταφορά του αντιγράφου της Εικόνας της Οσίας Ματρώνας της Μόσχας στην Αθήνα.