Η Μέλισσα η φαρμακευτική είναι ένα πολυετές  φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια Χειλανθή την οικογένεια της μέντας. Το ύψος του κυμαίνεται από 70 έως 150 εκατοστά. Τα φύλλα έχουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού, που σχετίζεται με την μέντα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εμφανίζονται μικρά λευκά άνθη γεμάτα με νέκταρ.

Δεν θα πρέπει να συγχέεται με το μελισσοβάλσαμο. Τα λευκά λουλούδια προσελκύουν τις μέλισσες, εξ ου και το όνομα του γένους «Melissa». Η γεύση του προέρχεται από την κιτρονελλάλη , τη γερανιάλη, τον οξικό λιναλυλεστέρα  και το καρυοφυλλένιο. Επίσης χρησιμοποιείται σε δηλητηριώδη τσιμπήματα και σε αλλεργικά περιστατικά.

Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του έρπητα. Το μελισσοβότανο συχνά χρησιμοποιείται ως αρωματική ύλη σε παγωτά και αφεψήματα  ή στις καραμέλες.
Το αιθέριο έλαιο από το μελισσόχορτο είναι πολύ δημοφιλές στην αρωματοθεραπεία. Το αιθέριο έλαιο συνήθως συν-αποστάζεται με έλαιο λεμονιού, έλαιο κιτρονέλλας ή άλλα έλαια.
Πρόσφατες έρευνες, έδειξαν ότι μια ημερήσια δόση του τσαγιού, μείωνε το οξειδωτικό στρες στο ακτινολογικό προσωπικό, το οποίο είχε εκτεθεί σε επίμονη ακτινοβολία χαμηλής δόσης κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Το μελισσοβότανο αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό «Endocrinology», όπου εξηγείται ότι η Μέλισσα η φαρμακευτκή επιδεικνύει αντι-θυροτροπική δραστηριότητα.
Ηρεμιστικό
Αντικαταθλιπτικό
Χαλαρωτικό & δυναμωτικό του νευρικού συστήματος=
Σπασμολυτικό
Περιφερικό αγγειοδιασταλτικό

Βοηθά κατά της ταχυπαλμίας και της υπέρτασης