Δείτε ποιους συμφέρει το φυσικό αέριο…

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/10/2014 - 23:59 | Author: Newsroom Ipaidia

Του Θάνου ΤσίρουΟσοι ζουν σε περιοχή όπου υπάρχει διαθέσιμο το δίκτυο του φυσικού αερίου, μπορούν να περιορίσουν το κόστος της θέρμανσης ακόμη και κατά 30% συγκριτικά με πετρέλαιο θέρμανσης.

Mε το φυσικό αέριο, το κόστος για θέρμανση χώρων και νερού για ένα μέσο νοικοκυριό 100-120 τετραγωνικών μπορεί να πέσει από τα 1.350-1.400 ευρώ στα 930 ευρώ

Για να ισχύσει όμως αυτό στην πράξη, πρέπει να ισχύουν προϋποθέσεις:

Η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας στην οποία διαμένουν, να δίνει τη συγκατάθεσή της αν όχι να εγκατασταθεί κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου, τουλάχιστον να επιτραπεί σε όποιον ιδιοκτήτη το επιθυμεί να βάλει ατομικό λέβητα για να συνδεθεί στο δίκτυο.

Ο ενδιαφερόμενος να μην δικαιούται επίδομα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, το οικονομικό όφελος συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης ουσιαστικά εξανεμίζεται.

Αν συντρέχουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, η λύση του φυσικού αερίου γίνεται συμφέρουσα καθώς τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Η τιμή του φυσικού αερίου, κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα 0,06911 ευρώ ανά Kwh (έναντι 0,06818 ευρώ ανά Κwh που ήταν η τιμή πέρυσι τον Οκτώβριο όπως προκύπτει από τον επίσημο τιμοκατάλογο της ΕΠΑ Αττικής).

Για να εξασφαλίσει ένα νοικοκυριό τις ανάγκες σε θέρμανση και ζεστό νερό, χρειάζεται να καταναλώσει περίπου 13.000 κιλοβατώρες. Οι κιλοβατώρες αυτές, κοστίζουν, βάσει του τιμοκαταλόγου, περίπου 900 ευρώ. Αν προστεθούν και τα πάγια που χρεώνει η εταιρεία αερίου, ο τελικός λογαριασμός ανεβαίνει περίπου στα 930 ευρώ τον χρόνο.

Τι γλιτώνει το νοικοκυριό με αυτό το ποσό;

Το κόστος που συνεπάγεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση του νερού. Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, καταναλώνει περίπου 2.000 κιλοβατώρες τον χρόνο. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση τουλάχιστον 100 ευρώ ανά τετράμηνο ή 300 ευρώ τον χρόνο (σ.σ οι υπολογισμοί έγιναν με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη ότι από τη χρήση του θερμοσίφωνα η κατανάλωση ρεύματος θα πέσει από τις 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο στις 1.500 κιλοβατώρες).

Το κόστος που συνεπάγεται η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Το συγκεκριμένο νοικοκυριό, θα χρειαζόταν περίπου 1.000 λίτρα για να θερμάνει όλους τους χώρους μέσα στη σεζόν. Με δεδομένο ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί φέτος σε τιμή 1,05-1,07, το νοικοκυριό γλιτώνει από το πετρέλαιο θέρμανσης περίπου 1.050-1.070 ευρώ.

Αρα, με το φυσικό αέριο, το κόστος για θέρμανση χώρων και νερού για ένα μέσο νοικοκυριό 100-120 τετραγωνικών μπορεί να πέσει από τα 1.350-1.400 ευρώ στα 930 ευρώ δηλαδή κατά 30-32%. Φυσικά, η χρήση του φυσικού αερίου προϋποθέτει επένδυση.

Η εγκατάσταση ενός ατομικού λέβητα σε ένα διαμέρισμα, κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ. Αν γίνει χρήση της επιδότησης που προσφέρεται για πρώτη φορά φέτος με τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων, το επενδυτικό κόστος κατεβαίνει στα 1.000 ευρώ και η τοποθέτηση αποσβένεται σε περίπου 2-3 χρόνια. Χωρίς την επιδότηση, η περίοδος της απόσβεσης ανεβαίνει στα 4-5 χρόνια.
Πηγή

Loading...


  • europalso   ideascentral