Οι τιμές σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες – Αυξήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά αφού έχουν αυξηθεί και οι τιμές στις πρώτες ύλες.

Πιο αναλυτικά, τρία με τέσσερα ευρώ επάνω βρίσκουμε φέτος στα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους τα. Από 13 με 14 ευρώ το κιλό πέρσι και από 9-10 ευρώ το 2020 , φέτος στοιχίζουν 16 με 17 ευρώ το κιλό.

Έτσι, μελομακάρονα και κουραμπιέδες τείνουν να γίνουν για πολλά νοικοκυριά είδος πολυτελείας.

Οι αρτοποιοί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν όσο χαμηλότερα γίνεται τις τιμές για να μη χάσουν και τους πελάτες που τους απέμειναν.

«Οι καταναλωτές για φέτος θα αγοράσουν μία το πολύ δύο φορές μελομακάρονα και κουραμπιέδες για το τραπέζι τους ενώ πέρσι έπαιρναν και τέσσερις και πέντε φορές, θα παίρνανε και για τα χωριά τους αν φεύγανε» λένε οι επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, οι αρτοποιοί για τους κουραμπιέδες θα χρειαστούν ζάχαρη άχνη την οποία την έβρισκαν πέρσι στο ένα ευρώ, ενώ φέτος είναι στα δύο ευρώ το κιλό. Το βούτυρο γάλακτος από 10 ευρώ σκαρφάλωσε στα 16 ενώ η αμυγδαλόψυχα από 8 ευρώ πήγε στα 14.

Για τα μελομακάρονα, το αλεύρι το 25αρι από 12 ευρώ πήγε στα 15, ενώ το μέλι οι αρτοποιοί από 8 ευρώ που το αγόραζαν φέτος θα δώσουν 13.

Πολλοί καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους στα χριστουγεννιάτικα γλυκά καθώς κουραμπιέδες και μελομακάρονα πήραν αύξηση τουλάχιστον 20%. Πολλά νοικοκυριά, μάλιστα, θεωρούν ότι θα τους βγει πολύ πιο οικονομικά αν αγοράσουν και να τα φτιάξουν μόνοι τους.

Οι περισσότεροι καταναλωτές θα προσπαθήσουν να μπουν στο κλίμα των ημερών, όμως φέτος στις αγορές τους θα είναι πιο συγκρατημένοι.