Τι αναφέρει ο ΠΑΣΑΔ σε ΝΕΑ ενημέρωσή του αναφορικά με , άδειες αναπληρωτών.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο ΠΑΣΑΔ αναφορικά με την προκήρυξη Γενικής «Το τον Αύγουστο να εκδοθεί η προκήρυξη της Γενικής. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι θέμα ΑΣΕΠ το πότε αυτή θα εκδοθεί.»

ΠΑΣΑΔ 12/12/2022: Ενημέρωση
Μετά από συναντήσεις που είχαμε με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου ενημερώνουμε για τα εξής, όπως μας μεταφέρθηκαν:

Ειδική Πρόσκληση:
Η φετινή Ειδική Πρόσκληση αναμένεται να έχει πληθώρα κενών, δεδομένου ότι δεν έχουν καλυφθεί αρκετές πιστώσεις σε προηγούμενες φάσεις, καθώς οι εναπομείναντες στους πίνακες συνάδελφοι δεν είχαν δηλώσει όλες τις περιοχές.

Για αυτόν τον λόγο, δικαίωμα αίτησης στην ειδική πρόσκληση θα έχουν ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στους οριστικούς πίνακες και δεν εργάζονται ήδη σε σχολεία. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν όλα τα σχολεία και τις περιοχές, ανεξάρτητα από το αν οι περιοχές αυτές είχαν δηλωθεί στην αρχική τους δήλωση, τον Αύγουστο. Επιπρόσθετα, όσοι έχουν απενεργοποιήσει τη φετινή τους δήλωση ή/και δεν έκαναν ποτέ δήλωση τον Αύγουστο, θα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ στα πλαίσια της Ειδικής Πρόσκλησης.

*Όσοι άντρες συνάδελφοι είναι στους πίνακες και πρόσφατα απολύθηκαν από τον στρατό, ας το δηλώσουν στο ΟΠΣΥΔ, ώστε να μην τους προσπεράσει ξανά το σύστημα και να προσληφθούν.

Άδειες αναπληρωτών:
Μετά και την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας για την άδεια ανατροφής στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες, απευθύναμε ερώτημα στο τμήμα αδειών για το αν θα επηρεάσει και τις γυναίκες αναπληρώτριες. Επίσης, ρωτήσαμε για κάθε είδους άδεια (αναρρωτική, covid κλπ) που υστερούμε των μόνιμων συναδέλφων μας.

Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι οι αναπληρωτές εργαζόμαστε με σύμβαση ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) στο δημόσιο και ως εκ τούτου, δυστυχώς, δεν μπορούμε να λάβουμε την άδεια των μόνιμων, αλλά ούτε και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό δεν είναι θέμα του Υπ. Παιδείας αποκλειστικά, αλλά απαιτεί συνεργασία των Υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας για να δοθεί λύση στο ζήτημα. Ωστόσο, δεδομένου πως δεν είναι μόνο οι αναπληρωτές “όμηροι” της συγκεκριμένης διάταξης, αλλά κάθε εργαζόμενος ΙΔΟΧ που εργάζεται στο Δημόσιο, μοιάζει πολύ δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα, καθώς το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει για όλους. Βέβαια, με πολιτική βούληση -όπως μας μεταφέρθηκε-, όλα αλλάζουν.

Προκήρυξη Γενικής:
Το Υπ. Παιδείας έχει ζητήσει από το ΑΣΕΠ τον Αύγουστο να εκδοθεί η προκήρυξη της Γενικής. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι θέμα ΑΣΕΠ το πότε αυτή θα εκδοθεί. Φαίνεται, πάντως, ότι αναμένεται τέλος Ιανουαρίου όπως την προηγούμενη φορά (Προκήρυξη 1ΓΕ/2019, Προθεσμία αιτήσεων 15/01-03/02).

Στην προκήρυξη, τουλάχιστον για την πρωτοβάθμια, δεν αναμένονται αλλαγές και θα συνεχιστεί το ισχύον σύστημα διορισμών και προσλήψεων.

Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη:
Καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με την ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης που αναμένεται από την περσινή χρονιά, αλλά και διατυπώσαμε κάποιες απορίες αναφορικά με τον θεσμό της Παράλληλης Στήριξης.

Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι τα νέα τμήματα ένταξης της Πρωτοβάθμιας αναμένεται να ιδρυθούν άμεσα, χωρίς να διευκρινιστεί ακριβώς το πότε. Τα περισσότερα τμήματα ένταξης που θα ιδρυθούν θα αφορούν ΠΕ60/61, ενώ για τους δασκάλους ΠΕ70/71 δεν αναμένεται να είναι περισσότερα από 100, παρά την πρόταση για 350 νέα Τ.Ε.

Αναφορικά με την Παράλληλη Στήριξη, γίνονται συζητήσεις για να οριστεί σαφώς το καθηκοντολόγιό της, αλλά και ο θεσμός ώστε να αποτελέσει συνδιδασκαλία/ συνεκπαίδευση τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Διορισμοί:
Αναφερθήκαμε με στοιχεία στην ανάγκη διορισμών και κάναμε σχετική ερώτηση.
Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς, ακόμα, να δεσμευθεί επίσημα τόσο για το αν θα γίνουν διορισμοί, εμμέσως ειπώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν και τη φετινή χρονιά, ενώ οι εθνικές εκλογές δε θα αποτελέσουν εμπόδιο στην υλοποίησή τους.