: Όσα αναμένεται να ανακοινωθούν – Πάνω από 751 ευρώ ο κατώτατος, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, «πολιτική λύση» στο θέμα των αναδρομικών στο κυβερνητικό πακέτο μέτρων.

Δείτε τι θα ισχύσει με το ΝΕΟ έκτακτο επίδομα – Ποιοί οι δικαιούχοι:Πιο αναλυτικά, νέα αύξηση του στις αρχές του 2023 ώστε να διαμορφωθεί πάνω από τα 751 ευρώ, αύξηση των γύρω στο 6%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και «πολιτική λύση» στο θέμα των των συνταξιούχων περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κύκλος της αναπροσαρμογής των αμοιβών, των συντάξεων και των παροχών έχει ανοίξει – από κοινού – με τον εκλογικό κύκλο, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν οι κυβερνητικές αναφορές σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων το επόμενο διάστημα.

Οι ανακοινώσεις για νέα αύξηση του στις αρχές του 2023, για αυξήσεις στις συντάξεις ύστερα από 13 έτη και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και στον δημόσιο τομέα αναμένεται να έχουν πρωτεύουσα θέση στις εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Προσφάτως, άλλωστε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «είναι η ώρα των εργαζομένων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα αύξηση στις αρχές του 2023. Πέραν τούτου, τις προηγούμενες ημέρες, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού, προέτρεψε για «καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας» προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στον σχετικό νόμο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να πάει στις εκλογές έχοντας επαναφέρει τις κατώτατες αμοιβές στα προ της κρίσης επίπεδα».

Η επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ από τις αρχές του 2023 είναι εφικτή καθώς πλέον βρίσκεται στα 713 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με την επόμενη αύξηση.

Η τροχιά βελτίωσης των αμοιβών και η επιστροφή των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις θα συνεχιστεί το 2023, ώστε να αποτελέσει το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.

Πάντως, στις αρχές του έτους, όταν θα εκκινήσει – και πάλι – η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, υπάρχει πρόβλεψη για αυξήσεις και στις συντάξεις, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο συρρίκνωσης τουλάχιστον δεκατριών ετών.

«Τα νέα μέτρα στήριξης του επόμενου έτους θα αφορούν και τους συνταξιούχους και θα περιλαμβάνουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και την αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με τις προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% + 3%).

Δικαιούχοι της αύξησης θα είναι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών – όχι λίγοι – δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά. Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την προσωπική τους διαφορά με το ποσό της αύξησης.

Πέραν των αυξήσεων, η κυβέρνηση εξετάζει και το θέμα της χορήγησης των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, το οποίο παραμένει ανοιχτό, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Προς ημερών ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το παράθυρο για επέκταση των αναδρομικών – ή μέρος αυτών – σε όλους τους συνταξιούχους.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους μέρος των αναδρομικών σε δόσεις». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει «η δημοσιονομική δυνατότητα», αλλά αναζητείται λύση στη χορήγησή τους με δόσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη, υπονοώντας τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης.

Με άλλα λόγια ο Πρωθυπουργός, περιέγραψε τον προβληματισμό που υπάρχει στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης, με την οποία μέρος των αναδρομικών θα δοθεί σε δόσεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ