Τέλος το ΕΚΑΣ από το 2020 – Δείτε ποιό επίδομα θα το αντικαταστήσει

Τέλος το ΕΚΑΣ από το 2020 – Δείτε ποιό επίδομα θα το αντικαταστήσει

Στο τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθεί για τελευταία φορά το των 12 ευρώ/το μήνα που λάμβαναν φέτος περίπου 420.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Το φετινό κονδύλι για το ΕΚΑΣ περιορίστηκε στα 33 εκατ ευρώ, ενώ συνολικά η σταδιακή περικοπή του από το 2015 απέφερε εξοικονόμηση κονδυλίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Από το 2020, το ΕΚΑΣ θα αντικαταστήσει μια νέα παροχή, που θα δίνεται σε ετήσια βάση στους και το ύψος της θα εξαρτάται από την περιουσιακή κατάσταση των , αλλά και από το ύψος του υπερπλεονάσματος κάθε έτους.

Σύμφωνα με το insider.gr, το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί η παροχή αυτή να μην έχει μορφή επιδόματος, ούτε να δίνεται κάθε Μάιο (όπως είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση).

Τα δύο σενάρια για τη νέα παροχή

Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται, θέλει την παροχή αυτή να είναι τύπου 13ης και να καταβάλλεται σε 2,4 εκατ. συνταξιούχους κάθε Δεκέμβριο.

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκαιρα και έγκυρα στο ipaidia.gr

Η σύνταξη αυτή μάλιστα θα κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων, ενώ θα ισχύουν και περιουσιακά κριτήρια στην χορήγησή της.

Το δεύτερο σενάριο που μελετούν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, έχει να κάνει με την θέσπιση ενός «νέου ΕΚΑΣ», που θα δίνεται σε ετήσια βάση από τον ΕΦΚΑ, θα είναι ακατάσχετο και το ύψος του θα καθορίζεται από το ύψος του υπερπλεονάσματος που θα επιτυγχάνεται.

«Θέλουμε να υπάρξει ένας μόνιμος υποστηρικτικός μηχανισμός στο ασφαλιστικό» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας , αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Τι θα γίνει με την 13η σύνταξη

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !