ΝΕΟ – Όλα τα τελευταία νέα – Ποιά τα σχέδια της κυβέρνησης: Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει το σύνολο της κοινωνίας».

Ειδικά για το ενδεχόμενο να ξαναδοθεί «επιταγή » όπως είχε γίνει το Πάσχα, είπε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και τα πάντα εξαρτώνται από τον δημοσιονομικό χώρο που τυχόν θα υπάρξει στο μέλλον, αφού αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες.

Ερωτηθείς για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στον Δημόσιο τομέα, απάντησε ότι είναι από τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και αποτελεί προτεραιότητα, αλλά παρέπεμψε και πάλι στις δημοσιονομικές συνθήκες.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης, ότι η Κυβέρνηση από τη πρώτη στιγμή της θητείας της έχει διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως το Μεταναστευτικό με την εργαλειοποίηση που επιχείρησε η Τουρκία στον Έβρο, η πανδημία του κορωνοϊού με τις οικονομικές της συνέπειες και βέβαια τώρα η μεγάλη οικονομική κρίση και η επέλαση της ακρίβειας που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

«Διαχειριστήκαμε όλες αυτές τις κρίσεις με μεγάλη υπευθυνότητα κι αυτό το έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την ακρίβεια που έχει βάλει «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών, και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

«Έχουμε εξαντλήσει τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο»

Σχετικά με το αν η επιδότηση στα θα επεκταθεί και μετά το πέρας του τριμήνου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο για να πιάσουμε αυτά που έχουμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό. Το πακέτο μέτρο μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι 8,5 δις ευρώ. Οι παρεμβάσεις στα καύσιμα είναι περίπου 600 εκατ. Τα 6 εκατ. ευρώ είναι παρεμβάσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί χώρος και αυτός θα αποδοθεί στην κοινωνία».

«Η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου»

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το, είπε ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του Ιούλη. «Τα χρήματα αυτά επιδιώκουμε να τα πάρει ο κόσμος τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Το ίδιο κομμάτι της κοινωνίας θα βοηθηθεί αρχές Ιουλίου με την παροχή του 60% αναδρομικά του ρεύματος».

«Δεν μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο της επιβάρυνσης στο πορτοφόλι του πολίτη. Αλλά η οικονομική πολιτική δεν εξαντλείται μόνο σε μια παρέμβαση. Το ίδιο νοικοκυριό πλήρωσε λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρυσι. Μειώθηκε η ανεργία, έγινε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Στις φορολογικές δηλώσεις το 75% των πολιτών με τις μειώσεις που έχουμε κάνει δεν πληρώνουν φόρο. Όλα αυτά έγιναν για να βελτιώσουν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη. Ερχόμαστε συνεχώς να ενισχύσουμε όπως μπορούμε την οικονομία», πρόσθεσε.

«Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή»

Απαντώντας στο αν θα υπάρξει νέα επιταγή ακρίβειας, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι «Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή. Αύριο ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, την εστίαση, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια μέχρι το τέλος του έτους. Έχουμε την κατάργηση για την εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Θέλει μεγάλη προσοχή και διορατικότητα στο πώς εξαντλείται ένας δημοσιονομικός χώρος. Μελλοντικά εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις, το ποιες θα είναι θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία».

«Η οικονομία αντέχει διότι έχουμε κάνει διορατική αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων της χώρας. Αυτά παραμένουν στα 39 δις ευρώ. Όμως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια. Θα πρέπει να αποφευχθούν οι εντάσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», τόνισε κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας.