που δικαιούνται – Τι θα γίνει με όσους δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις του

Η αύξηση « τρέχει» από 1/1/2023. Ωστόσο τα . Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη πληρωμή, οι συνταξιούχοι θα δουν διπλή αύξηση. Yπάρχουν ωστόσο πολλοί συνταξιούχοι που καταγγέλλουν ότι με την αύξηση ανέβηκαν τόσο φορολογική κλίμακα όσο και επίπεδο στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων με αποτέλεσμα να μην δουν καμία καθαρή αύξηση στις αποδοχές τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (όχι η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης η οποία καταργήθηκε) προβλέπει την παρακράτηση από 3% έως και 14% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπολογίζονται σε περίπου 50.000 οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αισθητά μικρότερη αύξηση από αυτή που περίμεναν λόγω της αυξημένης παρακράτησης.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, από το σύνολο των 1.7 εκατ. δικαιούχων, περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι είδαν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%

Περίπου 300.000 συνταξιούχοι είδαν μικρότερη αύξηση (με την πλειονότητα να ξεπερνά το 7%) καθώς διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά

Περίπου 900.000 συνταξιούχοι δεν είδαν καμία αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά. Ωστόσο η πλειοψηφία τους ωφελήθηκε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και από την έξτρα ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που καταβλήθηκε τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν όμως και 140.000 συνταξιούχοι ( 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων) που δεν ωφελήθηκαν από τις συνδυαστικές αυξήσεις.

Ειδικότερα:

1.Δεν έλαβαν καμία αύξηση αυτές τις ημέρες καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά

2.Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ.

3.Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι αυτούς στο μέλλον.

Γι αυτήν την κατηγορία εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο η καταβολή μπόνους προσωπικής διαφοράς ύψους 300 ευρώ. Η νέα παροχή, μεταξύ άλλων, θα επανεξεταστεί στα τέλη Φεβρουαρίου όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Ωστόσο αν ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέψει η βάση των δικαιούχων θα διευρυνθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ομάδες που εξετάζεται να ενταχθούν είναι:

1.όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα έως 5 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

2.όσοι πήραν πολύ μικρές αυξήσεις κάτω από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που συρρικνώθηκε λογιστικά και τους επέτρεψε να λάβουν μια μικρή αύξηση. Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.

3.Οι συνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης) στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς , προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πώς θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά

Για να βρείτε την προσωπική σας διαφορά (θετική, αρνητική) μπορείτε να εισέρθετε στον ιστότοπο του e-EFKA, στην ένδειξη Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους. Στη συνέχεια ,από τη λίστα των υπηρεσιών, θα επιλέξετε την « Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης». Εισερχόμενοι στην υπηρεσία με τους κωδικούς TAXIS , θα μπορέσετε να εκτυπώσετε το ενημερωτικό σημείωμα που έχει αναλυτικές πληροφορίες για τη μηνιαία πληρωμή της σύνταξης σας. Στο σημείωμα θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά , τις κρατήσεις σας , το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής σας.

Αν εμφανιστεί μήνυμα ότι το ενημερωτικό σας σημείωμα δεν είναι διαθέσιμο, σημαίνει ότι ανήκετε στην κατηγορία των συνταξιούχων για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός της σύνταξής τους. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ , οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν ξεπερνούν τις 100.000 ( 4% των συνταξιούχων) και η αδυναμία ολοκλήρωσης του επαναυπολογισμού δεν συσχετίζεται με την αύξηση 7.75% την οποία θα λάβουν κανονικά.

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό 7,75% καθορίστηκε με βάση τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού του 2023. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης θα δημοσιοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2023. Αν προκύψουν διαφορές, οι επιπλέον αυξήσεις θα πιστωθούν τέλος Ιανουαρίου 2024. Οι συντάξεις που έλαβαν αύξηση έως 7,75% είναι κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου που εκδόθηκαν μέχρι 31.12.2022.

Οσοι καταστούν συνταξιούχοι το 2023 θα λάβουν όπως και οι παλαιοί αύξηση 7.75% στην εθνική τους σύνταξη. Ωστόσο αύξηση και μάλιστα μεγαλύτερη θα δουν και στη ανταποδοτική τους σύνταξη μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού. Υπενθυμίζουμε ότι το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές οι οποίες αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον πληθωρισμό έως και το προηγούμενο της αποχώρησης έτος. Εν προκειμένω το 2023 οι συντάξιμες αποδοχές θα έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί κατά τον πληθωρισμό του 2022 (9.9%)