: Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ληφθούν δυο σημαντικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αφού θα οριστικοποιηθεί και η ακριβή ημερομηνία καταβολής

Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Συγκεκριμένα σχετικά με τα που αφορούν τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις (που εκδόθηκαν μετά το 2016) για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, η τελική απόφαση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών θα ληφθεί εντός των ημερών και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΦΚΑ.

Το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται στον προβλέπει οι συνταξιούχοι του Δημοσίου να λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά μαζί με την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου, ενώ οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.) θα τα λάβουν με εμβόλιμη πληρωμή στις 30 Ιουνίου. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τα σχετικά ποσά στους δικαιούχους να καταβληθούν την ίδια ημέρα για όλους στις 30 Ιουνίου. Πάντως, κύκλοι του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι τα σχετικά μαζί με τις αυξήσεις θα έχουν οριστικά καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα για 50.000 νέους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Μαζί με τις αυξήσεις η εν λόγω κατηγορία θα λάβει και αναδρομικά (από 21/10/2019) έως 21 μηνών. Οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως 250 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά έως 5.250 ευρώ.

Τονίζεται ότι για την κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016) η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου με τις Αυγούστου. Αυτοί θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά.

Η κατηγορία αυτή χωρίζεται σε περίπου 50.000 για τους οποίους ο επανυπολογισμός έβγαλε μικρή θετική προσωπική διαφορά και οι οποίοι με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης «ισοφαρίζουν» την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση κατά μέσο όρο της τάξεως των 30 ευρώ, σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Και σε περίπου 100.000 συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 γιατί είχαν αρνητική προσωπική διαφορά με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τα Νέα, οι συγκεκριμένοι δικαιούνται και νέα αύξηση κοντά στα 40-50 ευρώ, η οποία επίσης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις.

Την ίδια ώρα, εντός των επόμενων 15 ημερών (την Παρασκευή 18 ή 25 Ιουνίου) θα υπάρξει η τελεσίδικη απόφαση για τα των συνταξιούχων για τα διεκδικούμενα ποσά (ύψους 2,5 δισ. ευρώ) από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Τα ποσά ξεκινούν από 800 ευρώ (για όσους έχασαν μόνο τα δώρα) και μπορεί να φθάσουν και τις 2.000 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους από , ΕΤΑΑ, Τράπεζες ή και Δημόσιο, που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.