: Τουλάχιστον 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης, θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται. Ποιά τα ποσά.

Νέο πακέτο με αυξήσεις

Σύμφωνα όσα ανέφερε, ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος οι συνταξιούχοι που θα λάβουν είχαν μέχρι σήμερα διπλές εισφορές, όμως ελάμβαναν σύνταξη από έναν φορέα.

Το ίδιο ισχύει και για 40.000 συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης, για τους οποίους δεν είχε γίνει επανυπολογισμός, για τεχνικούς λόγους. Τα , σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται σταδιακά από τον προσεχή Ιούνιο.

«Υπήρχαν διάφορες κατηγορίες αναδρομικών που εν πολλοίς στους περισσότερους αποδόθηκαν. Υπάρχουν όμως συνταξιούχοι που δεν τα έχουν πάρει. Για παράδειγμα, τα που είχαν να κάνουν με τη βελτίωση συντελεστών αναπλήρωσης πάνω από τα 30 χρόνια ασφάλισης. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι έχουν πάρει τα αναδρομικά, υπάρχουν όμως και συνταξιούχοι που δεν τα έχουν πάρει ακόμη. Επίσης, υπήρχαν κάποια αναδρομικά από τις διαφορές της κράτησης που γινόταν στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Ήταν 60%, με τον νεότερο νόμο Βρούτση έγινε 30%. Υπήρχαν διαφορές, σε κάποιους έχουν καταβληθεί, σε κάποιους όχι» δήλωσε ο κ. Μπούρλος στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, «είναι μια κατηγορία, αυτή που συνταξιοδοτήθηκε μετά τις 13 Μαΐου 2016, που για κάποιο χρονικό διάστημα της ασφάλισής τους είχαν παράλληλη ασφάλιση. Με το νόμο Κατρούγκαλου προβλεπόταν ότι για την παράλληλη ασφάλιση θα είχαν μια ωφέλεια στη , μια προσαύξηση. Αυτή η προσαύξηση δεν έχει δοθεί ακόμη, διότι δεν υπήρχε λογισμικό να υποστηρίξει την προσαύξηση αυτή. Ακολούθησαν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες. Ο νόμος Κατρούγκαλου ισχύει από τον Μάιο του 2016.

Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος σε εκείνο το σημείο υποστήριξε πως «οι πληροφορίες λένε ότι από τις καταβολές του Ιουνίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται αυτό. Πρώτα θα εφαρμοστεί σε αυτούς που βγαίνουν σε σύνταξη από τον Ιούνιο και μετά, δηλαδή από τους συνταξιούχους που τώρα θα πάρουν τη σύνταξή τους. Και σιγά σιγά θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά σε αυτούς που είναι ήδη συνταξιούχοι».

Ένα ζήτημα που εκκρεμεί, σημείωσε καταλήγοντας, «αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν προ του Μαΐου του 2016 οι συντάξεις των οποίων επανυπολογίστηκαν. Στον επανυπολογισμό δεν προβλέφτηκε να δοθεί προσαύξηση όπου υπήρχε παράλληλος χρόνος ασφάλισης. Εκτιμώ ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και τα δικαστήρια μελλοντικά».