Ριζικές αλλαγές στη , κυρίως ως προς τη διαδικασία, ενώ σχεδιάζεται και μία super Χριστουγεννιάτικη φορολοταρία από το 2022.

Τι αλλάζει στη φορολοταρία

Όπως αναφέρει το iefimerida, η νέα αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδιασμού για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και ακολούθως τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στις αποκαλούμενες «συναλλαγές της καθημερινότητας».

Το… λίφτινγκ της φορολοταρίας, τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς την ουσία, θα έρθει λίαν συντόμως «πακέτο» με τα ειδικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους. Όπως παραδέχονται στο , το αρχικό ενδιαφέρον για τις κληρώσεις χρηματικών ποσών ατόνησε γρήγορα όχι μόνο επειδή το δέλεαρ των 1.000 ευρώ δεν ήταν αρκετό αλλά κι επειδή οι κληρώσεις άνευ δημοσιότητας, δεν βοήθησαν.

Όλα αυτά αλλάζουν. Κατ’ αρχάς, οι κληρώσεις θα γίνονται δημοσίως, πιθανότατα με τηλεοπτική ή διαδικτυακή κάλυψη, στα πρότυπα των κληρώσεων του ΟΠΑΠ. Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι τα ποσά ανεβαίνουν. Ειδικότερα, κάθε μήνα θα κληρώνονται ποσά 1.000 ευρώ, 5.000 ευρώ, 20.000 ευρώ και 50.000 ευρώ για έναν ή δύο υπερτυχερούς. Προφανές είναι ότι το σύνολο των τυχερών θα είναι μικρότερο από τους 1.000, αλλά το κίνητρο είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Επιπλέον, στοχεύοντας στους με χαμηλότερα εισοδήματα, οι αποδείξεις τους θα έχουν bonus προσαύξησης (π.χ. θα μετράνε διπλές) στις κληρώσεις, εφόσον η κατανάλωση ξεπερνά ποσοστό του εισοδήματος τους. Ειδικό bonus προσαύξησης θα υπάρχει και για τους πολύτεκνους, δίνοντας έτσι κοινωνικό χαρακτήρα στη φορολοταρία.

Η Super Χριστουγεννιάτικη Λοταρία – Εκτόξευση στα 100.000 ευρώ

Νέο στοιχείο είναι η Super Λοταρία των , η οποία φαίνεται ότι δύσκολα θα προλάβει να κάνει φέτος πρεμιέρα, εκτός αν έχουμε έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Σε αυτήν την κλήρωση θα μοιράζονται στους τυχερούς ως και 100.000 ευρώ, κάτι που πιθανότατα θα ανεβάσει το ετήσιο κονδύλι της φορολοταρίας στα 13 εκατ. Ευρώ.