Τι έγινε – Φουσκωμένοι θα είναι οι λογαριασμοί ρεύματος Μαρτίου για συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους καταναλωτές που έχουν καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δεν ανακοίνωσε χθες κρατικές επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν αυτόν τον μήνα κατά 2 έως 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το βάρος θα είναι ασήκωτο για ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως για τους φούρνους. Για το θέμα αυτό μίλησε στο MEGA ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ), Μιχάλης Μούσιος. « Για ένα μέσο αρτοποιείο με 10 χιλιάδες κιλοβατώρες κατανάλωσης ρεύμα τον μήνα σημαίνει ότι θα έχει επιπλέον επιβάρυνση 500 ευρώ» σημείωσε.

«Απορούμε γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση» διερωτήθηκε.

Επιβάρυνση της τάξεως του 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα δουν και οι μικρές επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια, τα γραφεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων και τα καταστήματα. Σημειώνεται δε πως το εύρος τιμών για τον επόμενο μήνα είναι από 0,157 ευρώ μέχρι 0,264 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ρεύμα: Ποιες ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν για ολόκληρο το 2023

Χωρίς αλλαγές θα είναι οι λογαριασμοί ρεύματος μηνός Μαρτίου για τους οικιακούς καταναλωτές ωστόσο οι ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκρυβαν εκπλήξεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι χαλυβουργίες, οι τσιμεντοβιομηχανίες θα επιδοτηθούν για ολόκληρο το 2023 με 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα εφόσον το το σχήμα πάρει το πράσινο φως και από τις Βρυξέλλες.

«Για την ενεργοβόρο βιομηχανία ,σχεδιάζουμε σχήμα ενίσχυσης σε συμφωνία με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας μετά την καταστροφική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δικαιούχοι ενεργοβόρες βιομηχανίες σύμφωνα με το παράρτημα 1 του προσωρινού πλαισίου στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης» τόνισε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας και ανέφερε ενδεικτικά ποιες ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν:

«Οι χαλυβουργίες
Οι τσιμεντοβιομηχανίες
Οι βιομηχανίες αλουμινίου
Οι κεραμουργείες
Οι υφαντουργίες
Οι βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού

Οι υαλουργίες κλπ » σημείωσε και είπε πως « Οι βιομηχανίες αυτές δεν πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διήμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσής με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας .Προϋπόθεση επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες. Η επιδότηση για όλο το 2023 θα είναι σταθερή και ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ