ΝΕΕΣ αυξήσεις στο – Δεν είναι ευχάριστες οι ειδήσεις που αφορούν τους και τα πράσινα τιμολόγια για τον μήνα Ιούνιο.

Σύμφωνα με το ieidiseis, προβλέπεται μια αύξηση έως και 35% στα πράσινα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα.

Αυτό προκύπτει από την ΤΕΑ (Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς), πού όλο τον Μάϊο είναι πάνω από 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μάλιστα τις τελευταίες μέρες «πλησιάζει» τα 100 ευρώ.

Παραδείγματος χάρη τη Δευτέρα 27 Μαΐου η τιμή, σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ είναι στα 90,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή παρουσίασε μια αύξηση 51,7%!

Δείτε την εικόνα με την τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται «τζάμπα» το ρεύμα θα είναι στην Φιλανδία που η τιμή είναι 2,47 ευρώ και έχει παρουσιάσει και μείωση ενώ επίσης μεγάλη αύξηση έχει η Γαλλία με +118,3% και ακολουθεί η Αυστρία με +86,9%.

Τονίζεται ότι ο «μέσος όρος» της τιμής χονδρικής ρεύματος είναι ίσως η βασική παράμετρος για το που θα κινηθούν οι τιμές ανά κιλοβατώρα και τι «προσφορές» θα έχουν οι εταιρείες ενέργειας.

Πάντως Απρίλιος και Μάϊος ήταν δύο μήνες που ομολογουμένως δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση στο ρεύμα, ούτε για θέρμανση ούτε για ψύξη. Ο Ιούνιος φέρνει και την έναρξη του καλοκαιριού και της… ζέστης, όποτε τα κλιματιστικά αναμένεται να πάρουν «φωτιά».

Αυτό φυσικά θα έχει επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών που ίσως είχαν «συνηθίσει» μια πιο οικονομική τιμή στο ρεύμα.

Σύμφωνα λοιπόν με εκτιμήσεις από τις τιμές ο Μάιος αναμένεται να κλείσει με πάνω από 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ τον Απρίλιο ήταν στα 60 ευρώ. Δηλαδή μια αύξηση περίπου 35% η οποία αναμένεται να φανεί στις τελικές τιμές του ρεύματος και των πράσινων τιμολογίων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από τα μέσα του μήνα αυτή η αυξητική τάση ήταν ανησυχητική, καθώς υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου η τιμή ήταν 79,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μόλις μια μέρα μετά στις 20 Μαΐου έφτασε στα 92,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πού οφείλεται αυτή η «ξαφνική» αύξηση στις τιμές ρεύματος

Αρχικά η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αλλαγή της σύνθεσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν ήταν «καλά» τα πράγματα.

Τονίζεται ότι οι τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, έχουν πολύ χαμηλό κόστος, καθώς ο ήλιος και ο άνεμος είναι δωρεάν πηγές ενέργειας.

Όμως, ο καιρός τον Μάϊο, που είχε ανέμους με χαμηλή ένταση, αλλά και φαινόμενα αφρικανικής σκόνης που «έκρυψαν» για μέρες τον ήλιο συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών ρεύματος.

Με απλά λόγια, αν ισχύσουν οι αυξήσεις 35%, πολύ πιθανό οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια, πχ της ΔΕΗ, θα διαμορφωθούν στα 14,662 από 10,861 τον Απρίλιο για έως 500 κιλοβατώρες και 16,039 από 11,881 τον Απρίλιο για πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Σε κάθε περίπτωση σε 5 μέρες οι τιμές ρεύματος για τα πράσινα τιμολόγια θα ανακοινωθούν, ενώ όλα δείχνουν ότι Ιούλιο – Αυγούστο οι τιμές δεν αναμένεται να μειωθούν.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ