Άλλαξε η διάταξη για την παραγραφή οφειλών προς τους ΟΤΑ σε περιπτώσεις αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών. Η Παγίδα με τις χρεώσεις αναδρομικών τελών για φορολογούμενους, οι .

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο,, οι οποίοι, κατά τη λεπτομερή επιμέτρηση των επιφανειών των ακινήτων τους από μηχανικούς, εν όψει μεταβιβάσεων, ανακαλύπτουν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στους δήμους με το τελικό κείμενο της ρύθμισης για τα έσοδα των δήμων, το οποίο περιελήφθη στον ψηφισθέντα νόμο 5027/2023, μετά από αιφνιδιαστική τροποποίηση του αρχικού κειμένου που είχε τεθεί σε διαβούλευση και είχε κατατεθεί στη Βουλή. Η νέα αυτή επαχθής διάταξη θα λειτουργεί, ουσιαστικά, ως ανυπέρβλητο εμπόδιο σε χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς δεν θα επιτρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύνταξης των συμβολαίων αν δεν εξοφληθούν ολοσχερώς τεράστια ποσά οφειλόμενα στους δήμους για δεκαετίες.

Αιφνιδιασμός

Οπως αποκάλυψε χθες με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), «το αρμόδιο υπουργείο και οι δήμαρχοι επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή» τη ρύθμιση για την πενταετή παραγραφή των οφειλών προς τους δήμους, «που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση, με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν ουσιαστικά το απαράγραπτο των οφειλών αυτών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες».

Η αρχική διατύπωση της διάταξης, για την οποία η ΠΟΜΙΔΑ είχε εκφράσει την ικανοποίησή της, προέβλεπε την κατάργηση της 20ετούς προθεσμίας παραγραφής που ίσχυε από το 2014 ως τώρα και τη σταδιακή εντός διετίας επαναφορά της πενταετούς παραγραφής των κάθε είδους υποχρεώσεων των πολιτών προς τους δήμους.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρηματολογούσε μάλιστα αναφανδόν υπέρ της 5ετούς παραγραφής στα συνοδευτικά κείμενα του νομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι με το ισχύον μέχρι πρότινος καθεστώς «παρατηρούνται η επιβάρυνση και ο αιφνιδιασμός των πολιτών που καλούνται ακόμα και 23 χρόνια μετά να καταβάλουν ποσά για κάποιο πρόστιμο που μπορεί να έχουν πληρώσει χωρίς να έχουν κρατήσει μετά από τόσο καιρό την απόδειξη, επιβάρυνση των δικαστηρίων με πολλές δυσαπόδεικτες και περιορισμένης σημασίας προσφυγές, διενέξεις και διαρκής ένταση μεταξύ δημοτικών αρχών, συλλογικών φορέων και εποπτευουσών αρχών και εντέλει ανασφάλεια δικαίου».

Όμως, όπως καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ, το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι αποφάσισαν τελικά όχι μόνο να μη μειώσουν την περίοδο παραγραφής των οφειλών, ως όφειλαν, αλλά και να την επεκτείνουν προς τα πίσω, έως τα… μέσα του 20ού αιώνα, καθώς εξαιρέθηκαν από την πενταετή παραγραφή οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, με την πρωτοφανή στα νομικά χρονικά διατύπωση ότι θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών «από τη γένεση της υποχρέωσής τους»! Δηλαδή έως και από το 1958 για τα δημοτικά τέλη και από το 1993 για το ΤΑΠ».

Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ζητώντας άμεση ανάκληση της εν λόγω ρύθμισης, που προβλέπει την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών αναγομένων στον… προηγούμενο αιώνα. Στην επιστολή διαμαρτυρίας η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι με τη νέα αυτή ρύθμιση του άρθρου 39 του ν. 5027/2023 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, καθιερώνεται, πλέον, ως προς τις κύριες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ:

1. 65ετής παραγραφή για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτιρίου, λόγω αναγωγής της παραγραφής τους για τα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κ.λπ.) στο χρόνο κατασκευής του κάθε κτιρίου, και με απώτερο χρονικό όριο, για τα παλαιότερα κτίσματα, το έτος 1958, κατά το οποίο με το Β.Δ. 24-9/20-10/1958 «Εσοδα δραστηριοτήτων ΟΤΑ κ.λπ.» επιβλήθηκαν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

2. 30ετής παραγραφή για το ΤΑΠ κτισμάτων & οικοπέδων, λόγω αναγωγής της παραγραφής του στην 1.1.1993, ημέρα έναρξης ισχύος του Ν. 2130/1993 περί Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Παγίδα

Έτσι, με τη διάταξη αυτή, κάθε ανυποψίαστος πολίτης ο οποίος, από τη λεπτομερή επιμέτρηση που κάνει σήμερα ένας μηχανικός για ταυτότητα κτιρίου λόγω συμβολαίου γονικής παροχής ή μεταβίβασης ακινήτου, διαπιστώνει για πρώτη φορά ότι κάποια τετραγωνικά μέτρα εμβαδού του ακινήτου του δεν είχαν δηλωθεί στον οικείο δήμο, θα χρεωθεί με αστρονομικά αναδρομικά ποσά πολλών δεκαετιών, που, ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα όπου τα δημοτικά τέλη είναι κατά κανόνα πενταπλάσια των οικιακών, θα υπερβαίνουν ακόμη και την αξία του ίδιου του ακινήτου, με τελικό αποτέλεσμα τη «δήμευσή» του, επειδή θα είναι αδύνατον να πληρωθούν!

Άλλες διατάξεις

Στο ίδιο άρθρο 39 καθώς και στις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 72 συμπεριλαμβάνονται και άλλες διατάξεις που, αντί να μειώνουν στην πενταετία, έστω και σταδιακά όπως το αρχικό κείμενο, την παραγραφή τέτοιων υποχρεώσεων, την παρατείνουν επί 5-10 ακόμη έτη! Ενώ δηλαδή το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και σύσσωμη η νομολογία, υιοθετούν την πενταετία, οι δήμαρχοι, με τις ευλογίες της κυβέρνησης θα «γδέρνουν» κυριολεκτικά τους πολίτες με απαράγραπτα αναδρομικά τέλη ακόμη και έως 30-65 ετών!
Απόσυρση της διάταξης ζητούν οι ιδιοκτήτες

Η ΠΟΜΙΔΑ κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών να ανακαλέσει τις διατάξεις αυτές «με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, και σύμφωνα με τις αρχές του Δικαίου και της Χρηστής Διοίκησης, αποκαθιστώντας τη σταδιακή μείωση της παραγραφής κάθε αξίωσης των δήμων στην πενταετία, όπως ίσχυσε επί δεκαετίες και μέχρι το 2014, και όπως πρέπει να ισχύει σήμερα και στο εξής».

Η ΠΟΜΙΔΑ κάλεσε, επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών να επαναφέρει σε μόνιμη ισχύ τις ορθές και επωφελείς και για τους δήμους ρυθμίσεις για τα αδήλωτα εμβαδά, μέσω της λειτουργίας της γνωστής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, με σταδιακά κλιμακούμενες προσαυξήσεις.