Αντιδράσεις για το πρόβλημα που – Όσα ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο πρόεδρος ΑΣΕΠ τόνισε πως «Ο διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα. Καταλήξαμε στη λύση της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων για να μη βρεθεί κανείς, χωρίς να φταίει, κάτω από τη βάση».

Εξηγήσεις για το θόρυβο που έδωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Θάνος Παπαϊωάννου, παραδεχόμενος ότι ο «διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα» αλλά όπως είπε έπρεπε να δοθεί λύση γατί δεν μπορούσε να μείνει στη μέση μια προσπάθεια 77.000 ανθρώπων.

Αναφερόμενος στον γραπτό διαγωνισμό ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ επισήμανε ότι «δήλωσαν υποψηφιότητα 108.000 άνθρωποι, προσήλθαν 77.000 και διεξήχθη σε 527 εξεταστικά κέντρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είχε τεράστιες οργανωτικές δυσκολίες και προκλήσεις. Δεν μιλάμε απλώς για ένα εγχείρημα μεγέθους Πανελληνίων, αλλά για ένα εγχείρημα μεγέθους Πανελληνίων που απευθύνεται σε ανθρώπους 30 – 40 καμιά φορά και 50 ετών» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαϊωάννου.

Το πρόβλημα με τις φωτοτυπίες

Και όπως δήλωσε εξαρχής, «ο διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα ότι κάποια θέματα του μαθηματικού συλλογισμού που είχαν σχήματα δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν σωστά στα φωτοτυπικά μηχανήματα κάποιων εξεταστικών κέντρων».

Μιλώντας για την επίμαχη ερώτηση εξήγησε ότι «δεν αποτυπώθηκε η σκίαση πάνω σε 17 επί συνόλου 100 ασκήσεων. Αυτό το συνειδητοποίησαν και τα ίδια τα εξεταστικά κέντρα, που είχαν το πρόβλημα, αρκετά μετά την έναρξη του διαγωνισμού. Μας ενημέρωσαν και δώσαμε οδηγίες να σκουρύνουν το φωτοτυπικό μηχάνημα για να βγει πιο καλά η φωτοτυπία. Σε αρκετά από τα σχολεία αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, αλλά σε κάποια άλλα δεν αποκαταστάθηκε», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωνάννου το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είχε διαφύγει της προσοχής του ΑΣΕΠ αντίθετα, είχαν γίνει δοκιμές σε ανάλογα σχήματα και είχαν τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ωστόσο η κατάσταση που αντιμετώπισαν ήταν διαφορετική. «Όταν μιλάς για 527 εξεταστικά κέντρα, με το καθένα να έχει 3 – 4 φωτοτυπικά μηχανήματα, τελικώς προέκυψε το πρόβλημα σε κάποια φωτοτυπικά μηχανήματα».

Και όπως παραδέχτηκε το πρόβλημα «εντοπίστηκε στο 10% των εξεταστικών κέντρων». Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αυτό το πρόβλημα μπορεί να κρίνει το μέλλον κάποιου διαγωνιζόμενου ο κ. Παπαϊώάννου είπε σχετικά: «Η αρχή της ίσης μεταχείρισης επιβάλλει να μη σταθεί κανείς στους αριθμούς, αλλά να δώσεις λύση για όλους».

Οι δύο λύσεις

Εξηγώντας το τι έγινε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ εξήγησε ότι είχαν να αποφασίσουν μεταξύ δύο λύσεων: «Η να αφαιρέσουμε αυτές τις 17 ερωτήσεις από τις 100, οπότε θα αδικούσαμε αυτούς που έγραψαν καλά σε αυτές γιατί θα υπήρχε κίνδυνος αυτοί που έγραψαν καλά να πέσουν κάτω από τη βάση στις υπόλοιπες ερωτήσεις ή να θεωρήσουμε, για όλους, ορθές τις απαντήσεις, ούτως ώστε να βοηθηθούν κι αυτοί οι λίγοι, οι οποίοι τελικώς δεν πήραν σωστά την γραμμοσκίαση στις ασκήσεις. Καταλήξαμε στη δεύτερη λύση, δηλαδή στη λύση της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων. Να δώσουμε την πιο ευνοϊκή λύση για να μη βρεθεί κανείς χωρίς να φταίει κάτω από τη βάση».

Εκτός από το θέμα του φωτοτυπικού ο κ. Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε και για την ερώτηση 29 όπου υπήρχαν ενστάσεις για την ορθή απάντηση. «Πάντα στους διαγωνισμούς αυτούς υπάρχει μια διαδικασία που οι υποψήφιοι αμφισβητούν τις απαντήσεις. Εμείς σε συνεργασία με τους θεματοδότες το συζητάμε. Πράγματι η (ερώτηση) 29 έχει αναδειχθεί έτσι σε κεντρικό θέμα. Υπάρχουν κι άλλες ερωτήσεις… Το συζητάμε με τους θεματοδότες και σύντομα θα δούμε τι θα κάνουμε».

Αναφορικά με τη χρήση των κινητών απάντησε ότι οι οδηγίες ήταν αυστηρές. «Ξέρω περιπτώσεις που πήραν κινητό και απέκλεισαν υποψήφιο. Υπήρξε περίπτωση υποψήφιας η οποία είχε πρόβλημα με διαβήτη και η οποία ζήτησε να έχει ανοιχτό το κινητό για να μετρηθεί και δώσαμε απευθείας οδηγίες στον επιτηρητή να κρατήσει ο ίδιος το κινητό και αν χρειαστεί να το δώσει. Σε αυτά είμαστε αυστηροί και νομίζω και οι επιτηρητές ότι ήταν αυστηροί», σημείωσε.

Δεν μπορεί να μείνει στη μέση μια προσπάθεια 77.000 ανθρώπων

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι ενστάσεις ορισμένων υποψηφίων που αντιμετώπισαν προβλήματα με τη διαδικασία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στο Δημόσιο ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να κάνει ως θεσμικός εκπρόσωπος μιας Ανεξάρτητης Αρχής είναι να αναφερθεί στις όποιες αποφάσεις προκύψουν εάν κάποιοι κινηθούν δικαστικά. Ωστόσο, όπως τόνισε «θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και πιστεύω ότι θα προχωρήσει. Δεν μπορεί να μείνει στη μέση μια προσπάθεια 77.000 ανθρώπων».

Πρόσθεσε δε ότι «μετά από αυτά τα οποία συνέβησαν, διδασκόμαστε, κρατάμε τα κέρδη για τη λέξη κέρδη, κρατάμε το όφελος από αυτή τη διαδικασία και προχωράμε με βάση τα μαθήματα που πήραμε από την εμπειρία αυτή».

Όσον αφορά στον διαγωνισμό σημείωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί το κέρδος του διαγωνισμού, ο καλύτερος τρόπος κρίσης αυτών οι οποίοι θέλουν να μπουν στο Δημόσιο.

Μιλώντας για τα οφέλη των επιτυχόντων τόνισε ότι πρόκειται για διαγωνισμός κατάταξης και δεν σημαίνει ότι όποιος περάσει τη βάση θα διοριστεί άμεσα. «Θα υπάρξουν προκηρύξεις οι οποίες θα είναι για συγκεκριμένες θέσεις και το βασικό κριτήριο θα είναι ο βαθμός σε αυτόν το διαγωνισμό. Άρα, το αν έχει ελπίδες κάποιος να διοριστεί κάπου έχει να κάνει όχι μόνο με το πόσοι πέρασαν τη βάση, αλλά και πόσοι είναι οι υποψήφιοι που θα κάνουν αίτηση για την ίδια ειδικότητα».

Απαντώντας, τέλος, γιατί ο πρώτος Πανελλήνιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν έγινε ηλεκτρονικά εξήγησε ότι τα σχολεία διαθέτουν μόλις 12.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αριθμός ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με τους 77.000 υποψηφίους που προσήλθαν στον διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών σε ΣΥΡΙΖΑ για ΑΣΕΠ: «Αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης»

Το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στις αιχμές που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάνει το θέμα «αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης».

Από το υπουργείο τονίστηκε ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ «αποτελεί μία σημαντική καινοτομία που νομοθέτησε η Κυβέρνηση» και η επιλογή αυτή «καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντιβαίνει στη λογική του εξισωτισμού που με συνέπεια υπερασπίζεται και καλλιεργεί σε όλα τα θέματα προσωπικού του δημοσίου η Αριστερά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για τις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ανέφερε:

«Την 4η Μαρτίου του 2023 έλαβε χώρα ο διαγωνισμός που οργάνωσε το ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής προσωπικού, για τη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, με τη συμμετοχή 76.000 και πλέον υποψηφίων οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτόν και αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματά τους.

Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί μία σημαντική καινοτομία που νομοθέτησε η Κυβέρνησή μας, μια μεγάλη μεταρρύθμιση που σηματοδοτεί τη μετάβαση από μία διαδικασία μοριοδότησης τυπικών προσόντων στην ουσιαστική εξέταση γνώσεων και κυρίως δεξιοτήτων, ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στην επιλογή προσωπικού.

Η επιλογή αυτή της Κυβέρνησης καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντιβαίνει στη λογική του εξισωτισμού που με συνέπεια υπερασπίζεται και καλλιεργεί σε όλα τα θέματα προσωπικού του δημοσίου η Αριστερά.

Ο διαγωνισμός αυτός οργανώθηκε με απόλυτη ευθύνη του ΑΣΕΠ και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή ή συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτονοήτως, θα πει κάποιος, αφού το ΑΣΕΠ είναι η συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή που διενεργεί κάθε διαδικασία που συνδέεται με την επιλογή του προσωπικού του Δημοσίου.

Όμως, όχι αυτονοήτως για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί το Υπουργείο Εσωτερικών για ανακοινώσεις της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και για επιλογές που κάνει αυτή σε σχέση με τον διαγωνισμό.

Εμείς, παραταύτα, θα εξακολουθήσουμε να σεβόμαστε την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ και να στηρίζουμε κάθε του απόφαση που συνδέεται με τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού.

Δεν θα καταστήσουμε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαραθέσεως τις επιλογές της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και θα καλούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πράξει το ίδιο, αν δεν κατανοούσαμε ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική του ταυτότητα.

Αφήνουμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του, στην προσπάθειά του να καταστήσει το ΑΣΕΠ αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ