Με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι θα θεσμοθετηθεί ο ο οποίος θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τον αριθμό ταυτότητας και τον .

Σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα θα έχει ψηφιοποιηθεί και απλουστευτεί η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών που αφορούν στην απώλεια ζωής, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, . Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη διάρκεια του Delphi Economic Forum που διεξάγεται διαδικτυακά, αναφέρθηκε και στην απλούστευση πιστοποιητικών και στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την ψηφιακή εποχή στο Δημόσιο.

Μιλώντας για τον Ενιαίο Αριθμό που θα έχει ο κάθε πολίτης από την γέννησή του, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «είναι το τέλος του υφιστάμενου παραλογισμού, καθώς σήμερα έχουμε πολλούς αριθμούς που μας χαρακτηρίζουν ως πολίτη. Με νομοθετική πρωτοβουλία που θα έρθει από εμάς μέσα στο καλοκαίρι θα θεσμοθετήσουμε τον Προσωπικό Αριθμό, ο οποίος θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ. Δηλαδή θα πάρουμε έναν υφιστάμενο αριθμό, θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα και θα μετατραπεί σε αριθμό ταυτότητας, ταυτοποίησης».

Ο υπουργός χαρακτήρισε τα ανοιχτά δεδομένα του Δημοσίου «πλούτο που δεν έχει αξιοποιηθεί αρκετά», για αυτό και πρόκειται να διατεθούν δωρεάν σε όλους πολίτες, επιχειρήσεις, ερευνητές κ.α. όπου θα έχουν πρόσβαση ελεύθερα σε ανωνυμοποιημένα δεδομένα που να ακουμπούν την δουλειά τους, είτε τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα». Ο κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε ωστόσο ότι υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες.

Και ψηφιακά οι επισκέψεις σε Δημαρχεία και ΚΕΠ

Ενεργοποιείται σταδιακά μέσω της κεντρικής πύλης , η δυνατότητα έκδοσης δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων, μέσω διαδικτύου. Η ψηφιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου και εκτιμάται ότι θα εξαλείψει την ανάγκη για 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις πολιτών σε Δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό όλες τις διαδικασίες της νέας ψηφιακής παροχής προς τους πολίτες, με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «μία πολύ σημαντική τομή που θα αναβαθμίσει την ασφάλεια των πιστοποιητικών».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ