: Αναδρομικά θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που είναι σε αναμονή εδώ και καιρό. Τα ποσά θα είναι από 1.080 ευρώ για όσους περιμένουν ένα τρίμηνο μέχρι και 13.824 ευρώ για όσους είναι σε αναμονή ως και 36 μήνες .

Τα 5 SOS για τις συντάξεις των 384 ευρώ

Για τη μετάβαση από τη λίστα αναμονής στη λίστα θα πρέπει μέχρι σήμερα Τετάρτη 31 Μαρτίου να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική δήλωση στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αρχικής τους αίτησης συνταξιοδότησης, τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN) ή σε περίπτωση σύνταξης λόγω θανάτου τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του θανόντος.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι νέοι από εδώ και πέρα συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέξουν σε 5 σημεία-παγίδες που μπορεί να τους στοιχίσουν με επιστροφές τής , ή να μείνουν με τα 384 ευρώ μέχρι να βγει η οριστική.

Αν λαμβάνουν ήδη προσωρινή δεν θα πρέπει να ζητήσουν και την προκαταβολή, γιατί μπορεί να την πάρουν μεν, αλλά θα την επιστρέψουν όταν γίνει πλήρης έλεγχος.

Αν έχουν κάνει αίτηση μετά τις 19 Φεβρουαρίου 2021, που εφαρμόζεται απόφαση για την προκαταβολή σύνταξης και δεν έχουν ζητήσει εξαρχής την προσωρινή σύνταξη, τότε θα μείνουν με τα 384 ευρώ ή τα 360 ευρώ τής προκαταβολής μέχρι να βγει η οριστική! Μπορούν να ακυρώσουν την αίτηση συνταξιοδότησης μόνον με ένταση, ώστε να την επανυποβάλουν και να ζητήσουν προσωρινή σύνταξη και προκαταβολή. Ετσι θα πάρουν πρώτα τα 384 ευρώ και σε σύντομο διάστημα την προσωρινή, που θα είναι και υψηλότερη, ενώ ο χρόνος θα συντομευθεί και για την οριστική σύνταξη.

Για τις νέες, από εδώ και πέρα, αιτήσεις το σύστημα θα είναι αυτοματοποιημένο, δηλαδή ο συνταξιούχος θα παίρνει την προκαταβολή μέσω της αίτησης συνταξιοδότησης, αρκεί να έχει «πατήσει» τη σχετική επιλογή. Προσοχή: Στην πλατφόρμα της αίτησης του υπάρχουν δύο επιλογές για την προσωρινή. Οταν ζητείται προσωρινή του νόμου 4387/2016 ανοίγει και επιλογή για την προκαταβολή των 360-384 ευρώ. Όταν όμως ζητηθεί η «ενισχυμένη» προσωρινή τού άρθρου 116 του νόμου 4714/2020, που είναι ίση με το 80% της κανονικής σύνταξης, τότε δεν ανοίγει η επιλογή τής προκαταβολής προφανώς γιατί δεν έχει μπει σε λειτουργία η σχετική εφαρμογή και δεν μπορεί να δοθεί προσωρινή ίση με το 80% της σύνταξης. Αυτό θα πρέπει να το προσέξουν οι συνταξιούχοι στις νέες αιτήσεις.

Για αιτήσεις συνταξιοδότησης με όρια ηλικίας κάτω των 62 ετών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η προκαταβολή θα ακυρωθεί στο μέλλον αν οι ασφαλισμένοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, όχι με τα ελάχιστα χρόνια των 15 ή 20 ετών ασφάλισης, αλλά με περισσότερα, π.χ. με 25ετία, 35ετία, 37ετία. Προσοχή γιατί η αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να απορριφθεί ενώ θα έχει πληρωθεί όμως η προκαταβολή και σε αυτήν την περίπτωση οι συνταξιούχοι θα βρεθούν να χρωστάνε συντάξεις! Με δεδομένο ότι ένα 15% με 20% των αιτήσεων συνταξιοδότησης παίρνει απορριπτικές αποφάσεις, όπως καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία ΕΦΚΑ και υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να δείξουν προσοχή όταν ζητήσουν την προκαταβολή, μη βρεθούν στους απορριφθέντες.

Η των 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και ηλικία 62 ετών μπορεί να αποδειχθεί… υψηλή σε περιπτώσεις συνταξιούχων που βγαίνουν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, 5 χρόνια νωρίτερα από το 67ο έτος, γιατί η εθνική σύνταξη δεν είναι 384 ευρώ αλλά 30% χαμηλότερη, στα 268,8 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος που θα βγει με μειωμένη στα 62 και 20ετία, ξεκινά με χρέος γιατί θα πάρει προκαταβολή τα 384 ευρώ, αλλά στην κανονική σύνταξη θα έχει 268,8 ευρώ από εθνική σύνταξη και θα πρέπει να έχει τουλάχιστον άλλα 115,2 ευρώ από την ανταποδοτική για να ισοφαρίσει την προκαταβολή των 384 ευρώ. Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι αν προέρχεται από το ΙΚΑ θα πρέπει να έχει και τα 100 ένσημα ανά έτος την τελευταία 5ετία ώστε να δικαιούται μειωμένη στα 62 και να μην απορριφθεί η αίτηση αφού πάρει την προκαταβολή.

Τα ποσά της προκαταβολής , ανάλογα με την ηλικία και τα έτη ασφάλισης, είναι:

  • 384 ευρώ με ηλικία 67 ετών και 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης.
  • 384 ευρώ με ηλικία 62 ετών και 20 έτη (ή 6.000 ημέρες) ασφάλισης.
  • 360 ευρώ με ηλικία 62 ετών και 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης.
  • 360 ευρώ με ηλικία κάτω των 62 ετών εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με όρια ηλικίας κάτω των 62 (μητέρες, Δημόσιο κ.ά.).
  • 384 ευρώ στον επιζώντα σύζυγο για σύνταξη λόγω θανάτου και επιπλέον 384 ευρώ για τους λοιπούς δικαιούχους (τέκνα) σε ίσα μέρη.
  • 384 ευρώ για αιτήσεις αναπηρικών συντάξεων με ποσοστά αναπηρίας 50% και άνω και 10 ή 15 έτη ασφάλισης ανάλογα με το Ταμείο. Για αναπηρική σύνταξη λόγω εργατικού ατυχήματος τα 384 ευρώ καταβάλλονται με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης μία (1) ημέρα και ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%.

Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν όσοι κάνουν ενώ χρωστούν και ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος όταν δεν ξέρουν και πόσα χρωστούν. Το σύστημα δεν ελέγχει τη στιγμή τής αίτησης πόσα χρωστούν και ενδέχεται να βγει έγκριση για προκαταβολή σύναξης με 384 ευρώ ενώ οι οφειλές θα είναι πάνω από τα όρια που ο νόμος δεν επιτρέπει συμψηφισμό χρεών με . Τα όρια χρεών που είναι απαγορευτικά για συμψηφισμό και έκδοση οποιασδήποτε σύνταξης είναι πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, πάνω από 15.000 ευρώ στο ΕΤΑΑ και πάνω από 6.000 ευρώ στον ΟΓΑ. Αν οι οφειλές πέσουν στα όρια αυτά, χορηγείται προκαταβολή.

Σε κάθε περίπτωση έκδοσης οριστικής απορριπτικής απόφασης τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως προκαταβολή στους ασφαλισμένους αναζητούνται είτε μέσω καταλογισμού σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων είτε δύναται να παρακρατούνται από τα ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους στο μέλλον, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών.

Προκαταβολή σύνταξης: Μέχρι πότε οι αιτήσεις-; Τα ποσά

Συντάξεις: Νέες αποφάσεις για αναδρομικά -Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει αγωγή

Συντάξεις: Νέες αποφάσεις για αναδρομικά-Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει αγωγή