Έρχονται σαρωτικές αλλαγές για – Τι είπε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή στο Mega.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές θα αυξήσουν το μισθολογικό κόστος των εργοδοτών, δεδομένο που όπως φαίνεται λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση για την λήψη των τελικών αποφάσεων.

Επιπροσθέτως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει  και επιδόματα καθώς και προνοιακές παροχές, όπως η σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, τα αναπηρικά επιδόματα καθώς και όλες όσες πληρωμές εξαρτώνται από τον κατώτατο μισθό.

Τόνισε πως «Μέσα σε 18 μήνες . Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στη χώρα», υπογραμμίζοντας πως σε διάστημα λιγότερο από 16-18 μήνες έρχεται η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπογράμμισε, επίσης, πως δεν πρόκειται για προσχηματική κίνηση αλλά «θα είναι μια αύξηση πολύ ουσιαστική, που θα ενισχύσει τα εισοδήματα».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε ευρύτερα στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας μεμφόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο στον ΣΥΡΙΖΑ το ψάχνουν με βίντεο, εμείς με ουσιαστικές πολιτικές προσπαθούμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στους ανθρώπους. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ το ψάχνει, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι το έχει». Επεσήμανε ακόμη ότι, από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει συνέπεια στο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και επανέλαβε ότι κάθε καινούργια δυνατότητα που υπάρχει στον τομέα της Οικονομίας, αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας.

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Όπως αποδείξαμε και το προηγούμενο διάστημα, η αύξηση θα είναι τέτοια, που θα είναι πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση των ανθρώπων που αμείβονται στα χαμηλότερα στρώματα. Ο προσδιορισμός του ποσού είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες. Προφανώς, και από τη φύση της διαπραγμάτευσης. Τον κατώτατο μισθό δεν τον δίνει η κυβέρνηση, τον δίνει η αγορά με βάση το οικονομικό κλίμα, τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται. Να είναι βέβαιος ο κόσμος ότι όπως και οι δυο προηγούμενες αυξήσεις ήταν ουσιαστικές -κυρίως η δεύτερη, αυτή που διαμόρφωσε τον κατώτατο μισθό στα 712 ευρώ- δεν θα πρόκειται για μια κίνηση προσχηματική. Θα είναι μια αύξηση πολύ ουσιαστική, που θα ενισχύσει τα εισοδήματα. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός το στοίχημα της αύξησης των μισθών και των εισοδημάτων στην επόμενη δεύτερη τετραετία μας θα είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτό δεν αφορά μόνο τον κατώτατο μισθό, αφορά συνολικά την αμοιβή στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα. Οι αμοιβές των Ελλήνων οφείλουν και πρέπει να ανέβουν για να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, λόγω του πληθωρισμού που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εξετάζεται αύξηση μεγαλύτερη από 5,5%, η οποία ίσως φτάσει και το 10%. Άρα δεν αποκλείεται ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 780 ευρώ.

Πρώτο σενάριο: Ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 5,5%

Ένα ενδεχόμενο είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 5,5%, δηλαδή κατά 39 ευρώ από τα 713 που είναι τώρα. Επομένως, στη περίπτωση που αυξηθεί κατά 39 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ.

Με 1 τριετία θα αυξηθεί κατά 43 ευρώ και θα ανέβει στα 827, με 2 τριετίες θα αυξηθεί κατά 47 ευρώ και θα φτάσει στα 903 ευρώ και με 3 τριετίες θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ και θα φτάσει στα 977 ευρώ. Αυτό θα γίνει όταν και αν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, στην περίπτωση που πέσει ο δείκτης ανεργίας κάτω από το 10%.

Δεύτερο σενάριο: Ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 7-8%

Ένα πιο ευνοϊκό σενάριο είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 7-8%, ώστε η αύξηση να προσεγγίσει την αύξηση των συντάξεων που έχει οριστεί στο 7,75%.

Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 50-57 ευρώ και θα διαμορφωθεί από 763 έως 770 ευρώ.

Με μία τριετία, θα αυξηθεί κατά 54 ευρώ και θα ανέλθει στα 838 ευρώ. Με 2 τριετίες θα αυξηθεί κατά 59 ευρώ και θα φτάσει στα 915 ευρώ, ενώ με 3 τριετίες θα αυξηθεί κατά 64 ευρώ και θα φτάσει στα 991 ευρώ.

Τρίτο σενάριο: Ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί έως και 10%

Σύμφωνα με αυτό το πιο γενναίο σενάριο, το οποίο δεν αποκλείουν οι παράγοντες της αγοράς, είναι πολύ πιθανό και εν όψει εκλογών να αυξηθεί ο μισθός κατά 9,5-10% και να διαμορφωθεί στα 780 ευρώ.

Με τις τριετίες αναμένεται να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ. Ωστόσο, οι τριετίες αναμένεται να «ξεπαγώσουν» όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού το ποσοστό της ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το 12,7%, που σημαίνει ότι όσοι μισθωτοί έχουν προϋπηρεσία πάνω από τρία έτη δεν έχουν πολλές ελπίδες.