: Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει από το 2018, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Realnews, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα προβλέπει την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και την κλιμακωτή αύξηση των αγροτεμαχίων , με αιχμή τα «φιλέτα».

Στόχος της του στα αγροτεμάχια είναι να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τα αστικά ακίνητα και να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,65 δις ευρώ, ο οποίος παραμένει αμετάβλητος.

Έτσι, σε κάποιες περιοχές οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα με την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή φορολόγησης.

Τα “φιλέτα”

Τα αγροτεμάχια υψηλής αντικειμενικής αξίας στα οποία θα εφαρμοστούν μεγαλύτεροι φορολογικοί συντελεστές προς το παρόν έχουν εντοπιστεί στις εξής περιοχές:

– Μεγάλες εκτάσεις στην Αττική, κυρίως στην παραλιακή ζώνη

– Στη Χαλκιδική

– Στα τουριστικά νησιά όπως Πάρος, Μύκονος. Κρήτη, Σαντορίνη κ.ά

– Όσα βρίσκονται σε παραθαλλάσιες περιοχές

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2017 και η πληρωμή του νέου – βάση σχεδίου – θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2018.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δανειστές πιέζουν για κατάργηση των φοροαπαλλαγών ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να μην χάσουν το προνόμιο απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.