: Για το μίλησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως για την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Αναφερόμενος στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, είπε πως το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα με πρώτα τα λύκεια:

«Πρώτο τείχος ανοσίας μέχρι το Πάσχα»

«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία».

Επανέλαβε επίσης ότι στα μέτρα στήριξης θα προστεθούν επιπλέον 14 δισ. ευρώ. Εξειδικεύοντας έκανε λόγο για 330 εκατ. στο κλάδο της εστίασης για να ανοίξουν τα εστιατόρια. Αυτό το ποσό θα είναι ένα κεφάλαιο κίνησης για τους 3 πρώτους μήνες, είπε.

Ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του υπογράμμισε αρκετές φορές την έκκληση να μην υποκύψουν οι πολίτες στην κούραση και να αναλογιστούν και την κούραση των υγειονομικών.

«Η αυτοκυριαρχία από τον φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο τάση αμφισβήτησης των μέτρων περιορισμού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά «όπλα» της κυβέρνησης κατά της πανδημίας: τα και τα εμβόλια.

Με τη βοήθεια των δύο αυτών όπλων «ευελπιστούμε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας και μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την αντιπολίτευση να αφήσει τη «στείρα αντιπολίτευση και να συμφωνήσουμε σε μια ενιαία βάση για τη διαχείριση της πανδημίας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε», είπε.