Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος  δήλωσε σε συνέντευξη του πώς η κυβέρνηση θέλει πρώτα να ανοίξουν τα σχολεία και μετά η εστίαση.

Προτεραιότητα τα

«Βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο μια πολύ δύσκολη κατάσταση, προσπαθούμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, υπάρχει διαφάνεια στην διαχείριση της , έχουμε λάβει πολλά μέτρα οικονομικής στήριξης, έχουμε κάνει προσλήψεις και έχουν γίνει πολλές επενδύσεις στο ΕΣΥ, έχουν δημιουργηθεί πολλές κλίνες ΜΕΘ», αυτό δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Συμπλήρωσε δε, πως μπορεί να υπάρχει αυξημένος αριθμός νεκρών τελευταία λόγω της κορύφωσης του τρίτου κύματος, ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται η γενική εικόνα –συνολικά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα- υπόψιν.

Απαντώντας σε ερώτημα για την χαλάρωση των ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, ο κ. Σκέρτσος είπε:

«Ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ. Το φθινόπωρο είχαμε 2.000-3.000 κρούσματα με τα μισά ή το 1/3 των τεστ που κάνουμε σήμερα. Η δυνατότητα για αυξάνεται σταδιακά. Θυμίζω ότι πέρσι ξεκινήσαμε από τα 1.000 τεστ και τώρα είμαστε στα 60.000 και με τα ατομικά, οικιακά τεστ θα πάμε σε πολύ υψηλά νούμερα. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της επιστήμης. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δυναμικά και έχουν στόχο να λειτουργήσει και λίγο η αγορά και μετά και τα ».

Ερωτηθείς γιατί δεν ανοίγει η εστίαση πριν το Πάσχα και τα σχολεία μετά τις γιορτές, ο κ. Σκέρτσος απάντησε:

«Η προτεραιότητα σε αυτήν την φάση είναι να ανοίξουν τα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δη τα Λύκεια, δεδομένου ότι έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστά, ενώ υπάρχουν και οι εξετάσεις των παιδιών. Αυτό έχει συζητηθεί στην Επιτροπή και θα τεθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα».

«Η χρησιμότητα των είναι η επαναληπτικότητα τους. Δεν σημαίνει ότι κάναμε τεστ και βγήκε αρνητικό ότι είμαστε εντάξει. Μπορεί να κολλήσουμε στο επόμενο μισάωρο. Είναι ένα εργαλείο για να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε κρούσματα».

Εξήγησε, επίσης, ότι όλα τα self test θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, φέροντας τη σήμανση CE. Επανέλαβε, επίσης, πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία.