Μήνυμα Πρ. Παυλόπουλου σε Τουρκία, ΠΓΔΜ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔31/01/2017 - 08:11 | Author: Newsroom Ipaidia

Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε ότι «η αμφισβήτησή της οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην ΠΓΔΜ, προειδοποιώντας πως «όσο επιμένει στην χρήση ονόματος το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική».

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο πορτογαλικό προεδρικό μέγαρο και απευθυνόμενος προς τον Πορτογάλο ομόλογό του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι απόδειξη της προσήλωσης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα αποτελεί, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι η επιδιώκει και την υπεράσπιση των Εθνικών της Δικαίων πάντοτε σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η Ελλάδα επιδιώκει, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. «Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για διεύρυνση ανισοτήτων και ραγδαία επιδείνωση της ανεργίας –πρωτίστως των νέων-, που δοκιμάζει δεινώς την συνοχή πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών. Επανέλαβε ότι πρέπει «να εξαλείψουμε την αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες».

Για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «μας θέτει όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες προ των ευθυνών μας αναφορικά με το ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τους μεν πρόσφυγες υπό όρους γνήσιου Ανθρωπισμού και σεβασμού των απαράγραπτων Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Loading...


  • europalso   ideascentral