Στο επίδομα έχει δοθεί τρίμηνη παράταση έως τον Οκτώβριο με 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά να αναμένεται να επωφεληθούν από το μέτρο. Ωστόσο, η χορήγησή του αναμένεται να καθυστερήσει.

 

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, όσο καθυστερεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τόσο θα .

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε την Κυριακή (16/07) πως η πληρωμή του νέου Market Pass, το οποίο θα καλύψει το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου, θα εξαρτηθεί άμεσα από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023. Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε:

«Όσοι έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε ρύθμιση, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που έχουν με τις 72 και 120 δόσεις. Και σε όλους τους φίλους που με καλούν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να σπεύσουν να τις κάνουν. Το 75% έχει υποβάλει ήδη τις δηλώσεις. Το Market Pass στηρίζεται στις καινούργιες δηλώσεις. Όσο καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, τόσο θα καθυστερήσουμε και εμείς να »

Μετά και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, τότε πώς θα επηρεάσει η συγκεκριμένη παράταση την επιδότηση του Market Pass.

Τα σενάρια πάντως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι τα εξής:

Θα δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά το Market Pass θα δοθεί μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει την υποβολή μέχρι 31 Ιουλίου
Θα καθυστερήσει και η πληρωμή του Market Pass, μετά την παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Οικονομικών, τα κριτήρια για το νέο Market Pass θα παραμείνουν τα ίδια σε σχέση με την προηγούμενη φορά.

Στο μεταξύ, τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με την προηγούμενη φορά:

16.000€ για τον άγαμο
24.000€ για τον έγγαμο
+5.000€ για κάθε παιδί

Το ίδιο ισχύει και για τα περιουσιακά :

250.000€ για τον άγαμο
400.000€ για τον έγγαμο

Επίσης, καμία μεταβολή δεν αναμένεται στο ύψος του επιδόματος το οποίο θα κυμανθεί από 22 ευρώ για ένα μέλος νοικοκυριού έως 100 ευρώ για πάνω από εννέα (2 μέλη 32 ευρώ, 3 μέλη 42 ευρώ, 4 μέλη 52 ευρώ κ.ο.κ.).

Σημειώνεται ότι το επίδομα είναι ακατάσχετο κι αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οποιασδήποτε προέλευσης οφειλές. Επιπλέον, δεν προσμετράται στα εισοδήματα για την καταβολή προνοιακών βοηθημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, για τη διευκόλυνση των πολιτών, όσοι έκαναν αίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν θα χρειαστεί να κάνουν ξανά. Παρόλα αυτά, η διαδικτυακή πλατφόρμα θα ανοίξει πάλι για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση είτε επειδή έχασαν την προθεσμία είτε επειδή δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Η επέκταση του Market Pass αναμένεται να είναι τρίμηνη, δηλαδή θα καλύψει τους μήνες του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για το νέο Market Pass, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς για το TAXISNet.
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι:

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

Οι παλαιοί δικαιούχοι δεν θα υποβάλλουν αίτηση. Με βάση το εκκαθαριστικό θα διαπιστωθεί εάν είναι εκ νέου δικαιούχοι και το ποσό θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους ή στη ψηφιακή κάρτα. Οι νέοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση, πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για το νέο Market Pass, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet.