με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η υποβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι το τέλος Αυγούστους.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα και με την διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών, η αξιολόγηση των κριτηρίων για τους δικαιούχους του νέου θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

Η πρώτη πληρωμή

Η πρώτη δόση του Market Pass 2 θα χορηγηθεί εντός Σεπτεμβρίου και θα είναι και διπλή. Δεδομένου ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται έως 31 Αυγούστου και στη συνέχεια:

θα πρέπει να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων ώστε να γίνουν αιτήσεις από όσους δεν ήταν δικαιούχοι στην πρώτη φάση του μέτρου και
απαιτείται ακολούθως μια επεξεργασία και διασταυρώσεις των στοιχείων στις αιτήσεις και στις φορολογικές δηλώσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, το πιθανότερο είναι η πρώτη διπλή πληρωμή να πραγματοποιηθεί το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακολούθως, εντός Οκτωβρίου θα πληρωθεί και η τρίτη και τελευταία (;) δόση, τουλάχιστον γι αυτή την φάση του μέτρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικαιούχοι του νέου κύκλου για το Market Pass θα είναι περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά.

Δεύτερη ευκαιρία

Όπως έχει διευκρινιστεί, οι παλαιοί δικαιούχοι και όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν αυτόματα με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022.

Όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, όπως επίσης και όσοι είχαν κάνει αλλά είχαν απορριφθεί, έχουν τώρα δεύτερη ευκαιρία. Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα, η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, αμέσως μετά το πέρας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Οι διαφορές

Τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023, θα είναι ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο και μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Κατά συνέπεια αποτελεί προϋπόθεση για γίνει δεκτή η αίτηση, η υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Ας δούμε μερικές διαφορές:

Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.
Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν επίσης και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

 

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.