– Υπενθυμίζουμε πως, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων από τις 12 Ιουνίου έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση προτεινόμενα μέτρα για τη μετάβαση των τιμολογίων στο προηγούμενο καθεστώς.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων καλεί τους προμηθευτές με βάση τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας να ενημερώσουν τους πελάτες τους με επιστολή 60 ημέρες πριν από την 1η Οκτωβρίου για την τροποποίηση των όρων συμβάσεων – σε όσους αλλάζουν αυτοί οι όροι – καθώς και τους συγκεκριμένους συντελεστές που θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου για τον μηχανισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ενώ πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 31ης Ιουλίου – η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο καθώς με βάση των Κώδικα Προμήθειας οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται 60 ημέρες νωρίτερα από την αλλαγή όρων στις συμβάσεις τους – η αγορά και οι καταναλωτές δεν έχουν γνώση των νέων κανόνων που θα ισχύσουν στην τιμολόγηση του ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών χαμηλής τάσης οι όροι της σύμβασης θα αλλάξουν από την 1η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα. Παράλληλα, η ΡΑΑΕΥ πρότεινε την .

Οι πάροχοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε βασικές προτάσεις του Ρυθμιστή. Επιπροσθέτως θεωρούν πως απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για τη μετάβαση από το καθεστώς των έκτακτων μέτρων σε εκείνο της ελεύθερης αγοράς.

Η αντίθεση των παρόχων επικεντρώνεται αφενός στην υποχρέωση αποστολής επιστολής και μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η ΡΑΑΕΥ ζητά αυτή να είναι έγχαρτη και να σταλεί μέσω ταχυδρομείου. Επικαλούνται μεγάλο κόστος, αν αναλογιστεί κανείς πως οι παροχές ρεύματος είναι περίπου 7,5 εκατομμύρια και οι παραλήπτες των νέων όρων συμβάσεων πολλαπλάσιοι με δεδομένο ότι κάποιοι έχουν περισσότερα ρολόγια από ένα στο όνομά τους.

Επιπλέον επικαλούνται αδυναμία στο να προβλέψουν τους όρους της ρήτρας αναπροσαρμογής – τους ακριβείς συντελεστές – δύο μήνες πριν από την ισχύ τους.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν για ένα διάστημα και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου να ισχύσει το τρέχον καθεστώς τιμολόγησης και τη σταδιακή επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής.