Δηλώσεις για την πανδημία αλλά και τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας ‘ στον ΣΚΑΙ.

Τι είπε ο υπουργός Επικρατείας

Ο υπουργός σχετικά με την πανδημία απέρριψε τις αιτιάσεις ότι έχει χαθεί το… τρένο του χτισίματος τείχους ανοσίας», επισημαίνοντας ότι «είμαστε στο 68% των ενηλίκων που έχουν και στο 57-58% του γενικού πληθυσμού. Σίγουρα υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, που έχουν πάει πολύ καλύτερα. Έχουν πετύχει εμβολιασμό της τάξης του 85% και έχουν καταφέρει έτσι να μειώσουν την επίδραση της πανδημίας στο σύστημα υγείας».

Μάλιστα ο Α. Σκέρτσος επέμεινε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας: Eκεί «υπάρχουν 13-14 θάνατοι την ημέρα και περίπου 160 », ενώ και στην Ελλάδα «βλέπουμε τη θετική επίδραση των εμβολιασμών. Με τον διο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε την άνοιξη, έχουμε 2 ως 3 φορές μικρότερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας».

Συνεχίζοντας, «ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών είναι 10%, υπάρχει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ακόμη έχει κάποιες φοβίες, ερωτηματικά, σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 360 διασωληνώσεις, εκ των οποίων 9 στις 10 είναι . Απευθυνόμαστε σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για να μην έχουν την τύχη των συνανθρώπων μας που ταλαιπωρούνται αυτή τη στιγμή, ενώ θα μπορούσαν να έχουν μια πολύ πιο ελαφριά νόσηση. Το πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι νοσούμε πολύ πιο ελαφριά».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της , σημείωσε: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια», ενώ θύμισε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην εκπαίδευση, πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ σε ιδιωτικές δομές με δικό τους κόστος.

«Η εκπαίδευση θα γίνει μόνο δια ζώσης», ήταν εξάλλου η κατηγορηματική απάντησή του με την επιχειρηματολογία, «η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ανοσία απέναντι στον κορονοϊό, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των πέρυσι είχαμε τις μάσκες και τις αποστάσεις, φέτος έχουμε το εμβόλιο ενώ και τα τεστ έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα ως προς τον εντοπισμό και τον περιορισμό των θετικών κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Με αυτά τα “όπλα” θα έχουμε μια κανονική λειτουργία της εκπαίδευσης». Κλείνοντας το ζήτημα αυτό, ανέφερε επίσης ότι η τρίτη δόση μπορεί να γίνει μέσα στο τρέχον έτος.

Σε ένα άλλο θέμα, αυτό της στα πανεπιστήμια, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αναβολή, έχουν γίνει οι προκηρύξεις για τη στελέχωση. Μιλάμε για ένα νέο Σώμα, δεν μπορούμε να πάμε από το 0 στο 100 σε ελάχιστους μήνες. Θα ξεκινήσουμε πιλοτικά σε κάποια Ιδρύματα και στη συνέχεια θα επεκταθεί η πολιτική αυτή σε όλα τα Πανεπιστήμια».