: Αλλάζει τελείως η ζωή των από το Σάββατο, όπου θα εφαρμοστούν και τα νέα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού.

Έλεγχοι και στους εμβολιασμένους

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, το ζήτημα είναι ότι θα δυσκολέψει και η ζωή των καθώς πλέον και εκείνοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και μικτούς εξωτερικούς χώρους εστίασης, καθώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά ο διαχωρισμός των πολιτών και η αναγνώριση όσων έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι έλεγχοι θα είναι παντού για τα απαραίτητα έγγραφα με εξαίρεση τους τομείς που καλύπτουν βασικές ανάγκες διατροφής και υγείας αλλά και στις εκκλησίες.

Οι έλεγχοι τόσο σε ανεμβολίαστους πολίτες για τα rapid test όσο και σε εμβολιασμένους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ουρές, ειδικά σε εμπορικά καταστήματα και mall αλλά ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Άλλωστε το app μέσω του οποίου ελέγχονται τα πιστοποιητικά και τα rapid test, απαιτεί κάποιο χρόνο για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του εγγράφου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για τα νέα τονίζοντας πως θα αποτελέσουν άλλο ένα πλήγμα για το λιανεμπόριο.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Τα νέα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ενώ θα προηγηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εξειδικεύει τους νέους περιορισμούς.

Στους χώρους εργασίας όπου υποχρεωτικά πλέον θα προσέρχονται όλοι οι εργαζόμενοι με δύο rapid test την εβδομάδα ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους, οι εργοδότες θα πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο των ελέγχων ο οποίος και θα εξετάζει πριν την είσοδο των εργαζομένων στο χώρο το rapid test, αναφέρουν πηγές. Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να καταχωρείται και στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Όσοι είναι εμβολιασμένοι και έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία της επιχείρησης, θα περνούν κανονικά στο χώρο εργασίας χωρίς έλεγχο.

Στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες θα οριστούν επίσης υπεύθυνοι που θα πρέπει να βρίσκονται στις εισόδους των κτιρίων προκειμένου να «σκανάρουν» με τη ψηφιακή εφαρμογή τα rapid test, είτε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα γίνεται και ταυτοποίηση των στοιχείων που εμφανίζονται στα τεστ αλλά και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού με την ταυτότητα του πολίτη.

Στους μικτούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, θα πρέπει να υπάρχει υπάλληλος στην είσοδο που θα κάνει τους ελέγχους πριν οι πολίτες καθίσουν σε τραπέζι.

Στα εμπορικά και τα κομμωτήρια επίσης η πρόσβαση θα γίνεται μόνο με rapid test για τους ανεμβολίαστους. Στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων πάντως και ειδικά των mall είναι πιθανό εάν υπάρχει μεγάλη κίνηση πελατών, να καταγραφούν και ουρές αφού θα ελέγχονται τόσο οι ανεμβολίαστοι πελάτες όσο και οι εμβολιασμένοι και μάλιστα με διπλό έλεγχο τόσο με σκανάρισμα του πιστοποιητικού όσο και της ταυτότητας.